wat komt harder aan? Een voetbal met een snelheid van 100 km per uur of een tennisbal met 100 km. per uur?

Weet jij het antwoord?

/2500

een bal want een bal heeft meer massa en dus de klap komt veel harder aan... Toegevoegd na 18 seconden: een voetbal...

als je ze net zo hard slaat een voetbal omdat die zoizo al zwaarder is.

De tennis bal, omdat het raak oppervlak kleiner is is de inpakt intenser.

Allebei even hard, namelijk 100 km per uur....

De tennisbal, want die raakt jou op een kleiner oppervlak. En dan komt de klap harder aan

Wat komt harder aan kan op verschillende manieren geintrepeteerd worden. Qua snelheid: even snel Qua hardheid: ik denk de tennisbal, maar dat ligt aan de druk in beide. Qua newtons: de voetbal, maar ook dit ligt aan de druk. Qua gevoel: wil je het beide niet.

Qua snelheid komen ze dus even hard aan. De druk per cm is dan ook gelijk, echter zal je bij een tennisbal een blauwe plek hebben van c/a 8 cm en zal bij de voetbal zeker groter zijn , al zal dit door de ronding zeker nog niet het formaat van de bal zijn. De vraag dan is wat doet meer zeer, Ik denk dat de pijnen verschillen. de tennisbal zal een stekende pijn veroorzaken terwijl de voetbal iets van een drukkende pijn zal veroorzaken.

Leuke vraag, voor m'n gevoel de voetbal vanwege de grotere impuls, maar klopt dat wel? En wat wordt bedoeld met "komt harder aan" ? Dynamisch gezien wordt bij het contact als de bal even stil staat de bewegings energie (1/2 m v^2) omgezet in een vervorming van de bal (k x^2) en wat warmte. Hoe groot deze vervorming is, is afhankelijk van de stijfheid van de bal (die weer afhankelijk is van de druk in de bal) en van de originele bewegings energie, dus de massa en snelheid. Stel dat de druk in beide ballen gelijk is en de stijfheid hetzelfde is, dan volgt hieruit dat de voetbal bij dezelfde snelheid door de grotere massa verder vervormt (indeukt) om de kinetische energie om te zetten. Met een grotere indrukking en straal wordt het contact oppervlak van de voetbal meer dan evenredig groter. De kracht wordt evenredig groter met de indrukking. Even uitrekenen voor de zekerheid maar ik denk dat de druk op het contactoppervlak (p = F / A) bij de voetbal wel eens lager kan zij dan bij de tennisbal, juist vanwege het veel grotere oppervlak. Daarmee wordt de vraag wat er harder aankomt eigenlijk een vraag wat er belangrijker is; de overgedragen energie (dan is het de voetbal) of bij welke druk dit plaatsvindt (dan is het de tennisbal).

De impact van een voorwerp met een bepaalde snelheid wordt bepaald door de dichtheid , de samendrukbaarhied (althans bij deze snelheid) en de massa, alsmede de plaats van impact. Omdat 100Km/h nog wel meevalt en de samendrukbaarheid van de voetbal en de tennisbal niet veel zulle schelen, is de dichtheid van de tennisbal groter maar de massa lager. Dus zal de plaats van impact bepalend zijn voor hoe hard het aankomt. Gelukkig gaat je vraag niet over een voetbal en een golfbal met evenveel kinetische energie.(e=1/2 MV^2) In dat geval zou de voetbal veel minder hard aankomen en zou zelfs nog met een kopbal te sturen zijn , bij een golfbal die dezelfde energie heeft en het hoofd raakt (en geen samendrukbaarheid) zou je (minstens) knock out doen gaan. De vraag is dus lastig eenduidig te beantwoorden zonder verdere beschrijving van de randvoorwaarden/situatie.

(Wat ik zo vond:) Voetbal: 290gram, 21cm diameter Tennisbal: 57gram, 6,6cm diameter O(Voetbal): 10,5^2*pi = 346.4cm^2 O(Tennisbal): 3,3^2*pi = 32.2cm^2 Dus gram/cm^2 is: Voetbal: 390/346.4=1.12 Tennisbal: 1.77 Hieruit volgt dat de tennisbal meer massa per vierkante centimeter heeft, en dus harder aankomt. Het ligt er ook aan hoe hard de ballen zijn, hoe meer de bal vervormt, hoe meer energie verloren gaat.

Je wilt het allebei niet, maar een tennisbal is kleiner waardoor de druk op het kleinere oppervlakte op je huid groter wordt en dus harder zal inslaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100