Kan ijs net zo scherp zijn als glas?

Weet jij het antwoord?

/2500

IJs kan in iedere geval wel heel scherp zijn. Als het bijvoorbeeld regent en het vriest, dan gaan er aan daken ijspegels hangen en die punt is echt enorm scherp.

Scherp betekent goed snijdend. Natuurlijk kun je je aan een stuk ijs goed verwonden en snijden, maar omdat glas harder en slijtvaster is, blijft het langer scherp, dus in die zin is glas 'scherper' dan ijs.

ijs is wel heel scherp

Nee, want het is niet zo hard. Glas kan je alleen snijden met diamant, omdat da harder is. Ijs kun je ook met andere materialen schaven of snijden. Of het net zo'n zeer doet, ze zeggen dat botte voorwerpen meer pijn doen dan hele scherpe en je snijden lukt ook aan papier.

Ja dat kan, ga bijv. maar eens snowboarden of skiën zonder handschoenen aan. Als je dan valt liggen je handen gegarandeerd helemaal open.

Als ijs tegen het dooipunt aan zit, verandert het onder druk in water , daarom is ijs glad. Wanneer je het ijs zeer sterk afkoelt wordt het echter keihard en bros. Bij -80 graden Celsius is ijs keihard en smelt het niet onder lichte druk, dus is het ook nog eens zeer scherp te maken. IJs gedraagt zich dan meer als een echte vaste stof die door de kristalstructuur ook nog eens erg hard is. Dus is het antwoord JA, als het ijs zeer koud is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100