Staal zet uit bij warmte. Hoeveel hoger is de Eiffeltoren in de zomer vs de winter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

dit is te berekenen met een Kubieke (volumetrische) uitzettingscoëfficiënt formule. even snel gezegt: ijzer wordt bij 1 graden verschil 12 micrometer korter/langer. ( op basis van 1 meter ) de eifeltoren is 317 meter hoog, dus wordt hij (12x317) 3804 micrometer groter/kleiner bij elke graden verschil. zeg dat er ongeveer 30 graden verschil in zomer/winter is, wordt het ( 30x3804) 114120 micrometer. dat lijkt veel, maar dat is gelijk aan 0.11 meter

Niks, staal zet pas uit bij een warmte die hoger is dan een bepaalde temparatuur. En in de zomer moet de temparatuur wel heel hoog zijn wil de Eiffeltoren gaan uitzetten.

Het lengteverschil is ongeveer 15 cm Toegevoegd na 6 minuten: De uitzettingscoefficient van staal en ijzer (de belangrijkste materialen van de toren) zijn ongeveer 12*10^-6. Dus lijkt het eerder genoemde verschil van 15 cm een realistisch uitkomst voor een toren van 317 meter.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eiffeltoren

In 1912 werd een interessant experiment uitgevoerd waarbij de thermische uitzetting van de Eiffeltoren werd gemeten. Het ene eind van een draad van invar werd aan een paaltje in de grond bevestigd en het andere eind aan een hefboom in een apparaat op de tweede verdieping van de Eiffeltoren. Die hefboom tekende met een schrijfstift de stand van de hefboom op een papierrol af. Bij 5 graden temperatuurstijging bewoog de hele verdieping een centimeter omhoog. Reken nu maar,de hoogte van de Eiffeltoren is 320 meter en 75 centimeter.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Invar

Hij wordt nauwelijks langer door de hitte. Een recht stuk staal zet uit. Maar zo een ingewikkelde constructie zet naar alle kanten uit, terwijl alles met elkaar verbonden is. Daardoor buigt hij als het heel warm is maximaal 18 centimeter door.

Bronnen:
http://www.paris-walking-tours.com/eiffelt...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100