Hoe kan een oude frisdrank fles vierkant gevormd worden?

Gisteren vond ik twee lege Fanta flessen (met dop stevig vast) die er al een tijdje lagen. Het opvallende was, dat beide flessen in het midden vierkant waren geworden. Kortom, het ronde gedeelte (van de onderkant tot boven aan het midden) waren vierkant naar binnen gezogen.

Hoe is dit mogelijk terwijl de fles gewoon leeg is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze flessen zijn leeggedronken en bij een relatief hoge temperatuur de dop er strak op gedraaid. Nu de temperatuur gedaald is, is de lucht in de fles in volume afgenomen. In een glazen fles zou dan onderdruk ontstaan, zeg maar net zoals in een pot jam of appelmoes. Doordat het plastic echter kan vervormen, is door de vervorming de drukverschil ongedaan gemaakt. Dat het een vierkant is geworden heeft te maken met toeval en met het feit dat fles deukt in een vorm die het makkelijkst (lees met de minste druk) te maken is.

die Fanta flessen hebben en wat aparte vorm. Ze hebben aan de onder kant als ik 4 punten. Ook al is de fles leeg, dan nog zitten er gassen in, als dan de dop compleet dicht is zetten die gassen zich enigszins uit. Nou weet ik niet of ik de vraag wel goed begrijp maar ik denk dat het daarmee te maken heeft. Met die 4 punten die onderin de fles fanta zitten gecombineerd met het uitzetten (hogere druk) van de gassen.

Waarschijnlijk is de fles destijds met "warme" lucht stevig dichtgedraaid, vervormd de fles nu door het afkoelen(krimpen van de lucht binnenin).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100