Bestaat alleen maar het verleden ?

Terwijl ik dit schrijf is het al verleden, de toekomst moet nog gebeuren...

Weet jij het antwoord?

/2500

De toekomst bestaat ook maar het verleden is gerealiseerde toekomst en wat wij toekomst noemen is nog niet gerealiseerd verleden.

Je vergeet een begrip: het heden. Niet alleen het verleden bestaat, maar het heden is nu.

Het is maar net vanaf welke invalshoek je het wilt bekijken. Vanuit de natuurkunde heeft het begrip tijd (dus ook verleden, heden, toekomst) een hele andere betekenis dan vanuit een maatschappelijk perspectief. Volgens bepaalde wetenschappers is tijd een begrip wat de mens zelf verzonnen heeft, want wat is tijd? Als je kijkt naar de maatschappelijke functie van tijd kun je zeggen dat alleen het verleden echt bestaat. De toekomst bestaat ook zeker al, maar is nog erg variabel, door je eigen keuzes. Misschien interessant om dit eens te lezen: http://zwartekat.com/tijdiseenillusie.php

Tja, wat is het begrip 'bestaan'? Het ligt eraan vanuit welke invalshoek je het bekijkt. Als iets bestaat, dan is het er of het leeft, het is aanwezig en bekend onder de mensen. Zie het als iets dat er is....'we vieren het 10 jarig bestaan van de club' bijv. Als iets bestaat is het daadwerkelijk aanwezig of komt het voor zoals een bestaande planeet in het heelal. Je kent hem niet, maar hij existeert...hij bestaat! Bestaan is 'er zijn'. Zodoende bestaat zowel de toekomst, het heden en het verleden. Het zijn begrippen die er zijn en ook bekend onder de mensen. Als begrip bestaan zij dus! Het verleden is geleefd en bestaat als volbracht en erop terugkijkend. Het heden bestaat op dit moment....jij bestaat (leeft) in het heden en elke seconde is er één die je van dit heden meemaakt. het bestaat samen met jou en is er nu. De toekomst moet nog beleefd worden en als zodanig is die er nog niet. Hij bestaat zelf nog niet maar als begrip en wetende dat er een toekomst komen zal, bestaat hij wel in de perceptie van de mensen.

De toekomst is fictie, het niet werkelijk, maar moet nog gaan gebeuren, en hoe die toekomst er dan uit zal zien, of hoe iets dan zal zijn weet niemand. Het verleden is werkelijkheid, we weten hoe het gebeurd is, voor zover we dat nog weten of zover dat in enigerlei vorm is opgeslagen. De toekomst is daarom geen realiteit, in tegenstelling tot het verleden.

Nee. Wat bestaat is het heden. Het verleden is een herinnering of proces naar het nu/heden. Het is al geweest en bestaat nu niet meer. Je kunt het verleden zien als een proces. Een proces in "tijd" te benoemen. Maar tijd is ook al zo'n vaag begrip. Iets wat je niet vast kan pakken. Mijn definitie van tijd is een systeem door de mensen bedacht. Om zo b.v. op het zelfde moment op een afgesproken plek te zijn. Tijd is beweging. Om die bewegingen te benoemen heb we het gebaseerd op de stand van de zon. Bewegingen gebuurt altijd, ook al kunnen we het met het blote oog niet zien. Denk bevoordeeld aan de lucht, constant in beweging. Molecules die door temperatuurverschil stijgen of dalen, trillen en/of vervormen. Eigelijk is een herinnering ook een proces, maar dan in de hersenen. Net zo als spieren je hebt ze in het verleden getraind, daardoor kun je in het heden deze bewegingen maken. Om antwoord te geven op je vraag: Nee, het verleden bestaat niet. Er is alleen nu. Het verleden is een proces naar het nu.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100