Hoe heet het zintuig waarmee wij onze eigen gedachten waarnemen?

Als iemand aan mij vraagt waaraan ik denk dan kan ik daar antwoord op geven, maar welk zintuig gebruik ik hiervoor? Niet de bekende 5 zintuigen, en intuïtie kun je het m.i. ook niet noemen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Of zintuig de juiste benaming is is wat onduidelijk, maar soms wordt het zelfbewustzijn als innerlijk zintuig genoemd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfbewustzijn En misschien kun je het zelfs de homunculus geven: https://nl.wikipedia.org/wiki/Homunculus_(psychologie)

Er is nog geen exacte plaats in de hersenen gevonden met bijbehorende naam die verantwoordelijk is voor het waarnemen van eigen gedachten. De dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC) heeft hier wel een belangrijke functie. De DLPFC wordt verantwoordelijk geacht voor de planning en hogere aspecten van gecontroleerd gedrag, zoals het ‘monitoren’ van gedrag en gedachten. De DLPFC functioneert niet op zichzelf, maar maakt deel uit van grotere netwerken in de hersenen zoals het centraaluitvoerend netwerk, waarbij het processen coördineert zoals het werkgeheugen en de selectieve aandacht.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Working_memory
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dorsolateral...

Dit is de pijnappelklier, ook wel je derde oog genoemd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100