Wat was er eerder, cultuur of religie?

religie is cultuur, maar was cultuur in het begin niet puur geloof?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Cultuur was er eerder. Cultuur kan men definiëren als alles wat door een samenleving wordt voortgebracht. Voorbeelden van culturele uitingen zijn gewoonten en gebruiken in een land, kleding, feesten en voedselvoorziening en eetgewoonten. Religie wordt beschouwd als een element van cultuur, net als bijvoorbeeld kunst en wetenschap. Volgens de behoeftepiramide van de Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow bestaat er een hiërarchie in de menselijke behoeften. Pas als (in voldoende mate) is voldaan aan bepaalde behoeften kan men een stap verder gaan en een nieuwe categorie behoeften (gaan) bevredigen. De hiërarchie van de piramide van Maslow is als volgt: - Primaire biologische behoeften, ook wel fysieke behoeften (eten, drinken, kleding, onderdak) - Bestaanszekerheid (behoefte aan lichamelijke veiligheid) - Sociale behoefte (er bij horen, saamhorigheid, liefde) - Erkenning (zelf-imago, reputatie, eigendunk, zelfrespect) - Zelfactualisatie (zelfverwezenlijking, doen wat je roeping is) - Transcendentale behoeften Voor het bevredigen van de primaire behoeften van een mens is religie niet noodzakelijk. Het hebben van een religie behoort (dus) niet tot de primaire behoeften van de mens, terwijl de manier waarop hij die primaire behoeften bevredigt, wel hoort tot de menselijke cultuur. Daaruit kan men concluderen dat cultuur er eerder was dan religie.

Het ligt er uiteraard aan wat je gelooft. Stel je gelooft in de creatie dat God de aarde heeft gemaakt, dan neem ik aan dat religie er eerder was en cultuur daar mee is gaan samenhangen. Als je bijv gelooft in evolutie kun je stellen dat er eerst een cultuur was waar religie uit kwam.

God schiep het heelal en de mens en God ging een relatie met de eerste mens aan. Dus religie. Na de zondeval van de mens ging de mens op verschillende manieren op zoek naar God of goden en dat beinvloedde de cultuur waarin het volk opgegroeide. Dus religie beinvloedde de cultuur en wetten / en niet andersom. Zo zie je een volledige andere cultuur in India ( Hindoeisme ) dan in Europa (oorspronkelijk christelijk ) of bij de Azteken destijds. Bij vele volken draaide alles om wat de goden wilden.

religie is een onderdeel van cultuur. Net als kleding en taal.

cultuur was eerder, religie werd er later op voortgeborduurd

Religie is ook cultuur. Als je uitgaat van de evolutietheorie, moet je terug naar de eerste mens, maar wanneer en waar was de "mens"voor het eerst "mens". Dat is niet te bepalen. Echter de gewoontes van de eerste mens is het begin geweest van de cultuur. Die gewoontes zullen waarschijnlijk nog geen religie hebben omvat.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100