Waarom vernietigt een kiwi zichzelf niet?

Een kiwi (de vrucht) bevat eiwitsplitsende enzymen - daarom kun je een kiwi niet zonder meer in alle gerechten verwerken.

Hoe komt het dat die eiwitsplitsende enzymen de kiwi zelf niet vernietigen?

Bijvraag: *waarom* heeft een kiwi eigenlijk eiwitsplitsende enzymen? Wat heeft hij eraan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De kiwi is heel voedzaam. Hij bevat meer vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goede kaliumbron. Kiwi's bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, verder aminozuren, bètacaroteen, foliumzuur, kalium, magnesium, koper, zink, fosfor, mangaan, vitamine A en is het een vetarme bron van vitamine E. Verder bevatten ze koolhydraten, eiwitten en zeer weinig vet. De kiwi kan niet met melkproducten gegeten worden, omdat het enzym actinidine de eiwitten aafbreekt en het geheel een bittere smaak geeft. Ditzelfde enzym breekt ook gelatine af, waardoor je geen mousse van kiwi kunt maken. Het kan wel gebruikt worden in marinades, omdat het het vlees al enigszins verteert en malser maakt. Het enzym verdwijnt als de kiwi geblancheerd wordt. Het zou kunnenzijn,dat de andere bestanddelen verhinderen,dat de kiwi zijn eigen eiwitten fbreekt of misschien hebben de eiwitten in melkproducten en gelatine een andere samenstelling.

Bronnen:
wiki

Omdat in een kiwi geen eiwitten voorkomen. Simpel toch? Toegevoegd na 8 uur: dierlijke eiwitten

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100