Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat doen de wasmiddelenzymen eigenlijk en werken ze ook bij 95 graden?

In wasmiddeln zitten enzymen zoals Protease, α-Amylase, Lipase, en Cellulase. Enzymen zijn eiwitten en die coaguleren (zoals je een ei hard kookt) tussen 90 en 100 graden. dan kunnen ze toch niet meer werken?

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
in: Biologie
1.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Enzymen breken onoplosbaar vuil af tot stoffen die wel goed oplossen in water. Vooral amylase is van belang; omdat het onoplosbaar/visceus zetmeel omzet in wateroplosbaar suiker.
En enzymen werken inderdaad niet bij 95 graden; daarom moet je dit soort wasmiddelen gebruiken op 30-40 graden.
(Lees meer...)
tinus1969
6 jaar geleden
tinus1969
6 jaar geleden
Lipase breekt vet af (in vrije vetzuren); protease breekt eiwitten af (in aminozuren); cellulase breekt cellulose af (in suiker).
tinus1969
6 jaar geleden
@elder161J, was dit ook een examen?
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
+ geslaagd

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding