In de zon maken we vitamine d aan. Wordt dan het zonlicht ge(ver)bruikt, zoals bij fotosynthese? Of is het zonlicht hier een katalysator?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het zonlicht wordt zowel bij fotosynthese als bij de aanmaak van vitamine D geabsorbeerd dus in die zin worden fotonen verbruikt. Als UVB-straling de huid raakt, gebeurt er een chemische reactie : het lichaam begint het proces waarbij een prohormoon in de huid wordt omgezet in vitamine D. In dit proces absorbeert een vorm van cholesterol genaamd 7-dehydrocholesterol (7-DHC), van nature voorkomende in de huid, de UVB-straling en wordt omgezet in cholecalciferol. Cholecalciferol is de vorm van previtamine D3. http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/vitamin-supplements/how-much-vitamin-d-from-sun1.htm Ook bij fotosynthese wordt licht geabsorbeerd oa in de fotosystemen I en II. De energie van de fotonen wordt uiteindelijk overgedragen aan PQH2. Fotosynthese begint als P680 fotonen, via het antennesysteem, absorbeert en daardoor in aangeslagen toestand belandt. Deze reactie ziet er dus zo uit: P680 + 1 hν → P680* (*= aangeslagen) https://nl.wikipedia.org/wiki/Fotosysteem Wel vraag ik me af of fotonen uberhaupt als katalysator kunnen werken, in de zin dat ze niet verbruikt worden. Als een foton niet geabsorbeerd wordt dan wordt het of gereflecteerd of het gaat er doorheen. Maar als het geabsorbeerd wordt dan krijgt het atoom/molecuul of een grotere energie of het wordt ingevangen door een electron die 'datzelfde' foton al dan niet weer kan uitzenden (of nog een foto elektrisch effect). Alleen in het geval dat het electron hetzelfde foton weer uitzendt na absorptie kan gesproken worden van een katalysator. Maar in hoeverre een dergelijke absorptie en emissie ook echt kunnen bijdragen aan een chemische reactie vraag ik me dan wel af.....

Het interessante antwoord is; de reactie vertoont effecten van beide. Het kenmerk van een katalysator is, dat die stof een reactie versnelt, zonder verbruikt te worden en zonder het chemisch evenwicht te veranderen (het evenwicht wordt sneller ingesteld). Zonlicht (fotonen) worden verbruikt; maar het chemisch evenwicht verandert niet. Dat heeft als gunstig bij-effect, dat er niet 'te veel' vitamine D wordt aangemaakt; bloedwaardes blijven onder fysiologische omstandigheden onder de 150.

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100