Wat maakt sommige bacteriën gevaarlijk, en hoe komt het dat het lichaam niet de goede bacteriën uitschakelt?

Zodanig dat je lichaam erop reageer met het imuunsysteem+koorts etc. Maar waarom zijn sommige bacteriën zo gevaarlijk, sommige eten je lichaam op dus die zijn logisch. Maar hoe zit het met andere schadelijke bacteriën?

En hoe komt het dat het lichaam niet de niet-schadelijke bacteriën uitschakelt (bijv. de bacteriën die je helpen met het verteren van voedsel)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Naast de gewone onstekingsreacties waarbij oa witte bloedcellen de gevaarlijke bacterien aanvallen, kunnen sommige bacterien bepaalde giftige moleculen/eiwitten produceren. Deze worden dan exotoxines genoemd en kunnen bijv igv cholera de celwand/membraan dusdanig verstoren dat de doorlaatbaarheid van deze celwand heel groot wordt waardoor alle geinfecteerde cellen leeglopen met water ed zodat diaree ontstaat. Andere problemen ontstaan doordat de recepetoren van zenuw/spiercellen worden geblokkeerd zodat er geen inspanning of ontspanning van de spieren kan plaatsvinden. Voorbeelden hier van zijn botuline of tetanus. De zogenaamde gram-negatieve bacterien 'produceren' endotoxines. Dat houdt in dat hun celwand bepaalde stoffen bevat die bij het zuurstof transport van de longen naar de bloevaten geblokkeerd wordt. Hoe precies de goede bacterien worden beschermd is nog niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk is het aangeboren immuunsysteem nog niet sterk genoeg voor bepaalde reacties waardoor een bepaalde tolerantie daarvoor optreedt. Ook zouden daarbij eventuele epigenitsche factoren een rol kunnen spelen. Zie http://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(14)00345-6

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100