Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat veroorzaakt dat een rustpotentiaal overgaat in depolarisatie?

Het rustpotentiaal is dat de binnenkant van een axon -70mV is. Het is dus meer negatief aan de binnenkant dan de buitenkant. Dit komt doordat de porie-eiwitten dicht zijn en er zitten transport eiwitten die er voor zorgen dat 3Na+ de cel uit gaat, en er maar 2K+ voor in de plaats komt. De buitenkant van de cel wordt dus positief, en de binnenkant in verhouding tot de buitenkant een beetje negatief.
Bij demoralisatie gaan de porie-eiwitten open. En kunnen er veel 3Na+ naar binnen, en ook 2K+ naar buiten. (Na poorten gaan eerder open dan K poorten, dus Na deeltjes kunnen eerder naar binnen dan K deeltjes. Hierdoor wordt de binnenkant een positief in verhouding met de buitenkant).
Maar waarom gaan de porie-eiwitten open? Wat is het dat ervoor zorgt dat de poorten opengaan en het rustpotentiaal overgaat in depolarisatie?
Alvast bedankt.

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
in: Biologie
1.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Dat gebeurt door activatie van een neurotransmitter, een stof die wordt uitgescheiden door een vurende cel (meestal meerdere tegelijk).
Je beschrijving klopt niet helemaal.
De Natrium-Kalium-pomp wisselt telkens een Na+ tegen een K+. Elektrisch gezien kost dat geen energie.
Echter, Na+ is kleiner dan K+, zodat er Na+ door de Na-kanalen naar buiten lekt, terwijl de grotere K+ daar niet door heen kan. Resultaat is een negatieve binnenkant.
Bij depolarisatie gaan de kanalen wijd open, maar omdat Na+ kleiner, en dus sneller is dan K+ is er in eerste instantie een overschot aan Na+ binnen de cel, waardoor de binnenkant positief wordt.
Het zijn puur fysische processen.
(Lees meer...)
Reddie
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding