waarom hebben koeien vlekken dan vallen ze toch extra op?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan kan de boer als het melkenstijd is ze beter zien en waarschijnlijk hebben ook stieren zo hun voorkeur voor bepaald gevlekte koeien.

Koeien zijn al heel lang gedomesticeerd en hoeven en kunnen ze zicht niet meer te verbergen voor natuurlijke vijanden. Dit omdat de boeren fokken om andere eigenschappen dan de kleur van de vacht.

Koeien zijn van oorsprong bosrunderen. Ze leefden dus in dichte bossen, de gematigde oerwouden ooit, denk aan een bos vol kanjers van eiken en lindenbomen enzovoort met veel onderbegroeiing. En dan zijn vlekken ( zon, schaduw) een heel mooie camouflage.

De meest dieren die wij nu houden (zowel boerderijdieren als huisdieren) stammen af van bruine of grauwe voorouders. In het wild worden er ook wel zwarte, witten en zwart-witte jongen geboren, maar die vallen meestal snel ten prooi aan roofdieren. Daarom is een wilde populatie zelden wit, zwart of zwart-wit, behalve als dat in de betreffende omgeving een schutkleur is. Denk aan sneeuwpanters, sneeuwuilen en ijsberen in de poolgebieden. Maar ook zebra's, die tijdens het rennen door hun strepen de roofdieren juist in verwarring brengen. Verder hebben we de witte berkenvlinder (berkenstammen bevatten meer wit dan zwart) en (tijdens en vlak na de industriële revolutie in Engeland) ook de zwarte berkenvlinder, omdat de berken zwart werden door het roet. De 'basiskleur' (meestal bruin) kan dus 'genetisch' uiteenvallen in zwart en wit, maar als de dieren in een omgeving leven waar die kleuren opvallen, worden ze snel opgepeuzeld. Zodra een dier door de mens beschermd wordt, blijven de niet-bruine jonkies ook leven. Daardoor zie je zwartwitte katten, honden, schapen, geiten, konijnen en... koeien.

Koeien hebben vlekken omdat dit in hun genen zit. Doordat koeien in een kudde leven zijn ze meestal veilig voor roofdieren. De vlekken hebben inderdaad als doel om meer op te vallen. Om het effect van de kudde te versterken, hebben koeien vlekken. De vlekken werken als een soort camouflage. Een roofdier zal dus alleen maar vlekken zien en niet de koeien apart van elkaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100