Heeft koorts ook een direct effect op bacterien en virussen?

Als je ziek bent krijg je vaak koorts met temperaturen van 38 en hoger.
Nu kunnen redelijk wat pathogene bacterien tegen temperaturen van 35 tot 40 graden en virussen kunnen temperaturen aan tot zeker 60 graden.

Over het algemeen kunnen bacterien en virussen zich inkapselen (het vormen van endosporen) om zich tegen onprettige omstandigheden te beschermen.

Maar stel je lichaamstemperatuur loopt op tot 39/40 graden koorts. Meestal gaat door het hoger metabolisme het bloed en het immuunsysteem wat harder werken waardoor deze de pathogenen beter kunnen aanvallen.

Maar is de temperatuursverhoging op zich ook al een extra hindernis voor die micro-organismen? Dat ze bijvoorbeeld trager worden of zich niet meer voortplanten of misschien zelfs doodgaan? Of maakt die 2 graden extra warmte helemaal niets uit, want daar kunnen ze prima mee leven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Koorts heeft wel een direct effect; al is het niet spectaculair, het helpt wel mee. Het gaat er namelijk niet alleen om, of de bacterien en virussen een temperatuur kunnen overleven, het gaat er ook om bij welke temperatuur ze optimaal functioneren; en dat is rond de 37 graden. Koorts is een middel om de lichaamstemperatuur weg te schuiven van wat voor de bacterien en virussen optimaal is. Overigens kan dit zo 'effectief' gebeuren dat ook de patient ernstige klachten kan krijgen en zelfs aan de koorts kan overlijden, onder meer doordat enzymen niet meer goed werken. Vandaar dat bij werkelijk hoge koorts (boven de 40 a 41 C) middelen worden gegeven waardoor de patient gaat zweten, waardoor afkoeling optreedt. Met name de koorts bij ziekten als malaria kan, met intervallen, zo sterk stijgen dat de patient vooral door de koorts schade zal oplopen (derdedaagse koorts).

Het is inderdaad zo dat de optimale groeitemperatuur van de meeste microbiële ziekteverwekkers bij de mens zich situeert rond de normale lichaamstemperatuur (37°C) van een gezond individu en slechts lichtjes verminderd naar echte koorts toe. Syfilis, een vroeger veel voorkomende geslachtsziekte, werd oorspronkelijk - bij gebrek aan antibiotica- behandeld door de patiënt in een kunstmatige hoge koortstoestand te brengen via bloedtransfusies van een malariapatiënt. De resultaten waren bedenkelijk. De optimale groeitemperatuur van een selecte bacteriepopulatie moet je beschouwen als een Gauss-curve. Hoewel de meeste zich het lekkerst voelen bij 37°C, zijn er toch - binnen dezelfde populatie - een niet te verwaarlozen aantal die zich beter voelen bij 39 - 40°C en het zijn deze die na de koortsaanval uiteraard als natuurlijke selectie overblijven indien het immuunsysteem ze niet de baas kan. Er zijn ook bacteriële infecties waarbij de bacterie "pyrogenen" (= koortsverwekkende stoffen) afscheidt met enkel de bedoeling om de lichaamstemperatuur van de patiënt te doen stijgen naar temperaturen ( 39 - 40°C) zodat ze zich veel vlugger kunnen vermenigvuldigen dan dat het immuunsysteem ze kan verwijderen. Over het pro en contra van koorts is het laatste woord nog niet gezegd.

de eiwitten beginnen te stollen op hogere temperaturen. dat zit ook in bacterien en misschien ook in virussen

Heel goede vraag en je gaat naar de kern van de zaak: Heel ons leven bestaat uit wisselingen van temperaturen en daarmee samengaand zuurtegraden. De verhoging van de temperatuur is inderdaad het volledig in werking treden van het afweermechanisme en zowel goede als slechte bacteriën worden in ons lichaam zwaar aangevallen en de hogere temperatuur speelt daar wel degelijk een vernietitingsrol in. Tot slot moet je ook weten dat een meettemperatuur van 40 graden koorts, zelfs rectaal of onder je tong (hou het dus best hygiënish) betekent dat IN je lichaam nog hogere temperaturen plaatsvinden. Kijk, eigenlijk is het een fabeltje dat 'bacteriën' aan 60 graden dood zijn. Die 60 graden is een gemiddelde immers. Veel bacteriën gaan al dood aan 40 graden als die langere tijd die temperatuur hebben. Men neemt die 60 graden omdat een 'kortstondige aanval' meestal niet de bacteriën ten volle dood: die warmte moet ook IN de bacteriën geraken. Daarom kookt men melk bijvoorbeeld met de UHT methode (Ultra High Temperature) voor men het in dozen doet, maar melk is eigenlijk al antibiotica uit zichzelf en melk kan op zich beschouwd worden als een omgevormd water met voedingsstoffen die 'slechte bacteriën' vrij is als voedingsstof (daarom net ook slechts beperkt houdbaar en is het net als brood net zeer giftig als het begint te beschimmelen, maar lees met giftig: antibiotica opnieuw maar in een sterke vorm dan waar het in melk in een normale vorm zo werkt voor alle diersoorten die voeding moeten verwerken en een hart hebben om hun bloedstroom te verzekeren en te kunnen vrij rondlopen (in tegenstelling tot planten en bomen die geen hart hebben en aan capillaire kracht genoeg hebben om voeding tot zich te nemen). Zo ook het probleem geweest dat 60 graden van je boiler niet genoeg bleek om soms toch nog het legionnella virus in bepaalde zwembaden en douches te krijgen: Je moet dus je boiler altijd op minstens 60 graden zetten, MAAR bij langere leidingen kan het water stilstaan in de leidingen en kunnen daar bacteriën en virussen blijen leven. Hetzelfde voor koud water: als je drinkt, is dat DE reden om na een vakantie eerst een tijdje het water 'spilziek' (maar gezond en veilig) wat te laten weglopen tot je leidingen weer gevuld zijn met nieuw gechloord water (ook niet gezond, het ene moet wijken voor het andere). Dus ja, koorts en hogere temparturen zijn wel degelijk het meest DIRECTE effect om bacteriën en virussen te vernietigen. +je

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100