Leven X-zaadcellen langer dan Y-zaadcellen in de baarmoeder/vagina? Zo ja, hoe kan dat?

Ik hoorde eens dat zaadcellen met een X-chromosoom zo'n 72 uur leefde en zaadcellen met een Y-chromosoom zo'n 48 uur; een dag korter dus.

Klopt dat , zo ja hoe kan dat? En zou je daarmee het geslacht (jongetje/meisje) een klein beetje kunnen sturen door vóór de ovulatie reeds geslachtsgemeenschap te hebben zodat de Y-zaadcellen net even wat meer gestorven zijn?

Ik heb daar geen bron van maar van horen vertellen, maar is dat een fabeltje of is dat ook ergens wetenschappelijk onderbouwd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de bron staat er een artikel over. Daarin staat dat hoewel er meer Y dan X zaadjes in sperma zitten, de Ytjes minder lang overleven in een 'vijandige' omgeving zoals de vagina omdat die zuurder word met het naderen van de eisprong. Dus Xjes kunnen beter tegen de zuurte en leven dus makkelijker langer inwendig voort.

Bronnen:
http://www.snel-zwanger-worden.nl/geslacht...

Ik denk dat dit idee is gevormd door de verklaringen die mensen jaren hebben proberen te vinden voor het feit dat na een oorlog meetbaar meer jongens worden geboren. Daar heeft men voor bedacht dat de snelheid en de tijd dat de zaadcellen leven verschillen tussen zaadcellen die tot jongens uitgroeien en die tot meisjes verworden. Uit een redelijk recente verklaring lijkt veel meisjes of jongens krijgen vooral erfelijk te zijn, dus niet afhankelijk van factoren zoals beweging of tijd van overleven. Zie ook dit verhaal uit 2011 waarvan ik ook de link zal toevoegen . "Hoe is het mogelijk dat er na een oorlog meer mannen geboren worden? – Caspar Dit fenomeen, door wetenschappers ook wel het ‘effect van de terugkerende soldaat’ genoemd, is door tientallen wetenschappers bestudeerd. Tot nu toe was het antwoord dat soldaten die terugkeren van het slagveld veel seks hebben. Die seksuele inhaalrace zou op een bepaalde manier bijdragen aan het geboren worden van veel jongetjes. Inderdaad, een weinig bevredigend antwoord. Gelukkig hebben we sinds enkele jaren een nieuwe verklaring. Die zegt dat het krijgen van hoofdzakelijk jongetjes of meisjes een erfelijke kwestie is die via de mannelijke lijn wordt doorgegeven. Sommige mannen krijgen veel zonen, anderen veel dochters. Deze erfelijkheid is aan de hand van stamboomonderzoek aangetoond. Familie met veel dochters en één zoon, die soldaat is (zie pijl). Als hij sneuvelt, geeft hij de voorkeur voor dochters niet meer door via zijn genen. Foto is genomen in Australië rond 1900. Hoe werkt het? Stel je twee mannen voor, Mark en Tom. Mark komt uit een familie met veel jongens, hij heeft zelf ook drie jongens en één meisje. Tom is zijn tegenpool, die heeft – erfelijk bepaald – drie meisjes en één jongetje. Er komt oorlog. De drie zonen van Mark en de ene zoon van Tom gaan naar het slagveld. Beide families verliezen één zoon. De twee overgebleven zonen van Mark komen terug en verwekken (vanwege hun erfelijke aanleg) weer hoofdzakelijk zonen bij hun echtgenotes. De ene zoon van Tom is omgekomen, zijn dochters geven geen erfelijke voorkeur voor jongens of meisjes door. Omdat in oorlog vooral veel mannen omkomen, gaan daar veel enige zonen dood van families die via de mannelijke lijn een voorkeur voor dochters doorgeven. De mannen die een genetische aanleg voor zonen hebben, komen vaker terug, omdat er daar meer van overleven."

Bronnen:
http://www.faqt.nl/vraag-en-antwoord/waaro...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100