waarom maken muggen zo'n lawaai?

'Lawaai' valt natuurlijk mee, maar 'snachts is het wel duidelijk hoorbaar. Dat is toch niet handig van zo'n mug. Zo trekt zo'n beest meteen de aandacht. Wat is er evolutionair handig aan zoemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet alles wat via evolutie is ontstaan is ook meteen nuttig. Het zoemen van vleugels bijvoorbeeld is gewoon en neveneffect van die manier van vliegen, en wordt veroorzaakt door de snelle trillingen waarmee ze (moeten) bewegen om de mug in de lucht te houden. Niet weg te evolueren dus. En dat horen wij nu eenmaal als een zoemend geluid, voor 's nachts, als het stil is, en er verder geen geluiden zijn om je af te leiden. Gelukkig hoor je er niks van als je slaapt, en heeft de mug op dat moment vrij schieten. Maar muggen zijn niet geëvolueerd om te gedijen in een stille slaapkamer. Sterker nog, dan waren ze misschien allang uitgestorven ;-) . Mensen zijn ook niet de primaire "prooi" voor een mug het is maar een extraatje. Ze lusten alle soorten warmbloedige beesten, ook die die niet in staat zijn ze met een oude krant of badslipper tegen het behang te pletten. Dus heeft het voor een mug ook geen enkel voordeel om stillere exemplaren te bevoordelen. Toegevoegd na 1 minuut: Waarbij ook nog zij aangetekend dat mannetjes en vrouwtjesmuggen op een andere frequentie zoemen, en elkaar dus aan hun geluid kunnen herkennen, wat ongetwijfeld een groter evolutionair voordeel oplevert dan ''geluidloos zijn prooi besluipen".

"Muggen zoemen uit pure liefde. En ja, dit doen die dekselse prikkers precies wanneer je wilt slapen. Muggen zijn namelijk actief in het donker en vinden elkaar alleen door goed naar de vleugelslag, het gezoem, te luisteren. Natuurlijk zoemen muggen altijd. Toch wil elke jager in de natuur het liefst zo geluidloos mogelijk te werk gaan. Het harde zoemen is dus echt alleen om hun grote liefde te vinden. De toon van mannetjes is een stuk hoger dan die van vrouwtjes, wat we minder goed kunnen horen. Grote kans dus dat die irritante zoemer een vrouwtje is. Als het vrouwtje wil paren verhoogt ze haar vleugelslag, wat de toon hoger maakt. De man ‘hoort’ zich welkom en verlaagt zijn vleugelslag juist. Op het moment van paren vliegen ze precies gelijk. Echte muggenliefde is dus … synchroon zoemen. Overigens is een mug geen prikker, maar een bijter. Met een aangepaste zuigsnuit bijten ze in de huid en duwen een stukje verder om het bloed op te zuigen." Als je meer wil weten over muggen: http://www.artikeltjes.com/artikeltjes/1409/1/Het-leven-van-een-mug/Page1.html Toegevoegd na 10 uur: "Mannetjes muggen kunnen goed horen en gaan op het gezoem van de vrouwtjes muggen af om zich voort te planten. De mannetjes muggen zoemen zelf ook, al is de toon van het gezoem een stukje hoger dan dat van de vrouwtjes. Vrouwtjes muggen kunnen niet zo goed horen als mannetjes muggen, ze missen dan ook de borstels op hun voelsprieten(hoorsprieten), die de mannetjes wel hebben. De vrouwtjes muggen horen de mannetjes pas als deze dichtbij zijn. Als de vrouwtjes nog niet bevrucht zijn en willen paren, verhogen ze hun vleugelslag waardoor de toon verandert. Hierdoor weten de mannetjes dat ze welkom zijn en deze verlagen hun vleugelslag. De muggen paren al vliegend, waarbij hun vleugelsslag zodanig op elkaar is afgestemd, dat er zo min mogelijk luchtwervelingen zijn. Elke soort mug heeft zijn eigen toon zodat pogingen om te paren tussen verschillende soorten muggen niet voor komen." http://www.muggen-weg.nl/c-1621420/waarom-zoemen-en-steken-muggen/ Toegevoegd na 10 uur: Als mens, denken wij dat de mug het evolutionair makkelijker zou hebben wanneer ze minder zou zoemen. Misschien verandert dat ooit wel eens door een foutief gen. Muggen zijn ouder dan de mens en zijn succesrijk zoals ze nu zijn, dus is een verandering is niet eens welkom. Doordat het vrouwtje door haar gezoem, zelf kan bepalen om te paren, kan ze nadien ongehinderd bloed zuigen, zonder dat ze wordt lastig gevallen door mannetjes.

Bronnen:
http://biofocuscommunicatie.nl/portfolio/w...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100