Hoe kan het dat er 'rivieren' zijn onderwater?

Ik kom er echt geen wijs uit hoe er rivieren onderwater kunnen zijn google maar eens: underwater river

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het water in die onderwater-rivieren is anders dan het andere water eromheen. Hetzij omdat het zouter water is, hetzij omdat het kouder water is, is dat water dichter en zwaarder (misschien dat er nog wel andere redenen kunnen zijn, maar temperatuur en zoutgehalte liggen het meest voor de hand). Wat dat betreft is de situatie niet zo verschillend als gewone rivieren in een omgeving met lucht: water is ook zwaarder dan lucht. Dus onderwater zal zo'n zoute of koude hoeveelheid water ook kunnen gaan stromen. Het gaat allemaal wel wat langzamer, omdat de dichtheidsverschillen zoveel kleiner zijn, maar het gebeurt wel. Voeg daar nog aan toe dat zout en koud water ook nog eens een andere brekingsindex hebben en soms door verschillende samenstelling van opgeloste stoffen zelfs andere kleurtint, en dan kun je de mooiste plaatjes krijgen. Zo bestaan er ook onderwater-watervallen trouwens. Zoek maar eens op de Denmark Strait Cataract, 's werelds grootste "waterval".

Een "rivier" is een benaming voor aan lange smalle geul. Eventueel gevuld met stromend water. Onder water kan er heel goed, tussen bijvoorbeeld stenen of rotsen, dat er een smalle snelle stroming ontstaat, die een smalle geul uitslijt in de bodem, waar uiteraard water met hogere snelheid doorheen stroomt. Voila, een "onderwaterse" rivier.

Dat water onder de zee kan stromen heeft twee bijzondere oorzaken: 1. Het zoute water in de omgeving van Antarctica bevriest in de winter en er ontstaat dan zoutloos ijs. Het overgebleven water is daarom extra zout en zwaarder en zakt naar de boven. Er is een langzame stroom koud, zout, zwaar, water dat naar een lager punt stroomt. Als dit het enige was, hield het snel op. 2. In de zomer in het Noordpoolgebied smelt ijs en het water vermengt zich met het zoute water, dat daardoor lichter wordt. Dit wil dus hoger komen dan het omringende water, wat natuurlijk niet kan. Als gevolg hiervan begint het te stromen naar gebieden waar het water lager ligt; je raadt het al. De combinatie van deze 2 processen houdt een golfstroom(Thermohaline circulatie) in stand. Aan het oppervlak is dat voor iedereen zichtbaar, maar over de bodem stroomt een zoute, koude, zeerivier, die het geheel in stand houdt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100