hoever speelt liefde en haat een rol in het dierenrijk?

mensen worden gestuurd door emoties. Het instinct daartegen steeds minder.
Welke dieren kunnen ook intense liefde en haat voelen? Of is alleen sprake van instinct? En liefde een gevoel van verplichtheid en protectie i.p.v. Het door de mens geidealiseerde drug die liefde genoemd wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens de wetenschappers zou haat een te diep gevoel zijn voor dieren. Over liefde zijn er verschillende opvattingen maar er word eerder van instinct gesproken. (moederinstinct) Gevoelens ontstaan door hormonen in het limbische system in de hersenen. Deze deel van de hersenen is er bij zoogdieren, vogels en ook reptilien. Dus hebben dieren wel gevoelens. Er is angst, verdriet, onzekerheid, vreugde zelfs een soort van depressie. Sommige dieren zijn empatisch en kunnen op de gevoelens van anderen reageren, vooral bij dieren die in groepen leven. De liefde van een hond naar zijn baas kan gewoon het sociale contact en intact hoeden van het roedel zijn waarin de baas het alpha dier is. Dat er (sociaal niet seksueel) monogaam levende dieren zijn is eerder zeldzaam en word ook niet als liefde opgevat. In een sociale verband ben je sterker en zekerder dan alleen. De "menselijkste" gevoelens worden primaten, dolfijnen en oliphanten toe geschreven. Er word voortdurend onderzoek gedaan, maar een gevoel aantoonbaar te maken is moelijk.

er is voor zover ik weet geen echte liefde en haat. er zijn wel dieren die voor altijd bij elkaar blijven en niet zo snel een partner kiezen. en er zijn ook dieren die in groepen leven met een strikte rangorde, een paar voorbeelden zijn de japanse makaak en vooral de papegaai

Over dat aantoonbaar maken kan ik het volgende zeggen: Een krokodil kan ook met haar bek een man met één hap in twee bijten,maar die zelfde krokodil kan ook met haar bek, haar jongen helpen uit het ei te komen, deze jongen in haar bek nemen, en dan deze jongen naar het water dragen om ze dan daar los te laten, en dat zonder ook maar één van haar jongen te bezeren. Net om deze reden zal ook een Spitssnuit-schildpad haar eieren naast een Krokodillen Nest leggen en als ook deze eieren uitkomen dan zal de moederkrokodil de uitkomende schildpadjongen even voorzichtig in haar bek nemen en naar het water dragen om het vervolgens in het water los te laten. En welke nestbewaker is er beter en sterker dan een krokodil??? Want het is toch wel al waargenomen dat een krokodil, terwijl ze bezig was via haar bek haar jongen naar het water te dragen, een klein jong schildpadje vond die hulpeloos spartelend op zijn rug lag en niet meer op kon, en hoewel ook deze krokodil in normale omstandigheden elk schildpadje zou opeten, nam ze deze keer het schilpadje in haar grote bek, liep met dat schildpadje in haar bek naar het water, en liet het in het water vrij,want ook voor een krokodil geld de regel: Zie ik een klein dier en het loopt of zwemt? Eet het op. Zie ik een klein dier en het licht hulpeloos op zijn rug te spartelen? Help het dan. Ik heb gezocht naar een eventuele link ter staving maar op Youtube vond ik er helaas geen. Wel heb ik de reportage op TV gezien. Toegevoegd na 5 minuten: Wel vond ik deze link: En ook daar komt dit ter sprake: Zie Bron:

Bronnen:
http://jerovanja.blogspace.be/44653/Honden...

Dieren kennen genegenheid en zelfs verliefdheid maar niet zozeer haat. Wat wij als haat ervaren is bij dieren een angstreactie op basis van instinct en/of trauma. Ik durf te zeggen dat dieren niet haten en mensen zouden dat van dieren kunnen leren. Haat is een vorm van diepe minachting en daar hebben dieren geen last van. Hun verliefdheid en trouw lijken dezelfde mechanismen te hebben als bij de mens maar veel bassaler, stoffen als dopamine, serotonine en endorfinen spelen ook in het dierenrijk een belangrijke rol. Zo fokken we al meer dan 25 jaar rashondjes, die ik -als ze nog heel klein zijn - in huis in mijn borstzakje draag, ze vinden dat heel fijn. Als ik ze na soms wel 15 jaar terug zie, herkennen ze (alhoewel de bazen zeggen dat ze zeer eenkennig zijn) me op flinke afstand en tonen intens hun genegenheid. Wat je er bij een dier in stopt komt er meestal (zoniet, altijd) weer uit en tijd blijkt in mijn ervaring geen rol te spelen. Blijkbaar is die prille jeugdervaring van koestering zeer belangrijk bij dieren. Bij mensen zal ook dat wel niet veel anders zijn!! Dieren hebben echter geen verborgen agenda en ze zijn meer puur in hun uiting dan wij mensen. Mogelijk kan daarom een mens haten en een dier niet. Bij mensen ligt haat en liefde zelfs vlak bij elkaar , net als genialiteit en krankzinnigheid. Soms zijn dieren te benijden, als reincarnatie zou bestaan, kom ik het liefs als hond terug bij mijn vrouw, ik heb dan een luizenleven......... Wel is mijn ervaring dat wat dieren aan verstand missen , hebben ze meer in het aanvoelen van iemands intentie en hebben ze ver voor ik zie wat de catch is mij al willen beschermen tegen personen die later (soms veel later) foute bedoelingen bleken te hebben. Onderschat dus nooit het (voor)gevoel van dieren, ze zijn niet berekenend maar hen ontgaat vrijwel niets. Toegevoegd na 3 minuten: Zie reacties

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100