Waarom eten hamsters soms hun eigen jongen op?

Het is al wel 25 jaar geleden, maar ik weet het nog goed. Bij een vriendinnetje had haar hamster de eigen jongen opgegeten. Gebeurt dit vaker, en waarom doen ze dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hamster hebben een zeer korte draagtijd. Een paar dagen voor de geboorte begint het vrouwtje nestmateriaal te verzamelen en het huisje vol te stoppen. Zorg dat je haar genoeg nestmateriaal geeft. Wanneer het mannetje nog in hetzelfde hok verblijft, moet je hem daar nu uithalen en in een eigen hok plaatsen. De jongen zijn bij de geboorte erg klein en nadat ze schoongelikt zijn, worden ze meteen gezoogd. Wanneer je een erg jonge hamster als moeder hebt, moet je er voor zorgen dat ze niet te veel gestoord wordt. Zij zou dan namelijk de jongen op kunnen eten. Zij doet dit omdat het, in een omgeving die te onzeker is voor nakomelingen, het verstandiger is de gebruikte voedingsstoffen (de jongen) weer op te eten.

Bronnen:
http://huizen.ddsw.nl/bewoners/mirjam/voor...

dat kan komen doordat ze te weinig eiwitten heeft binnengekregen of door stress door rumoer of door onervarenheid van de moederhamster

Bronnen:
http://www.dehamster.nl/fokken_alg.html#opeten

zoals hierboven genoemd kan onrust/ stress de oorzaak zijn, maar ook kan er iets niet in orde zijn met een jonkie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100