De hoeveelheid prikkels en info waaraan kinderen worden blootgesteld is de laatste decennia enorm toegenomen.
Dit leidt tot veranderingen maar niet noodzakelijkerwijs tot meer kennis.
tegenwoordig leren kinderen vooral prikkels te negeren omdat het bombardement aan oa. reclame etc, de behoefte aan prikkels dikwijls overscheidt.
Dat leidt tot concentratiestoornissen en verdieping van kennis en vaardigheden.
Veranderen kinderen daardoor sneller, ik denk het wel.
Kinderen zijn veel mondiger en assertiever, toch vind ik dat
de kennis en de algemene ontwikkeling daar geen gelijke tred heeft gehouden.
Kinderen veranderen dus wel maar ze moeten zich ook kunnen spiegelen en daar worden niet zelden ongunstige rolmodellen voor gebruikt.
De groepsdruk en de verheerlijking van mensen die die dingen doen die ze beter kunnen laten geeft een overprikkeld gedrag en een nog verminderd besef voor gevaar (wat zich pal later ontwikkelt) zorgt er voor dat risicovol gedrag tot beschadigingen kan leiden welke het leven lang gedragen moeten worden.
Naast de aloude drugs- en sexproblematiek zie je ook veel gok, game en sms verslaving die tot aanzienlijke schuldopbouw leidt.
Dat is jammer omdat men dan de waarde van zaken uit het oog kan gaan verliezen.
het is best jammer dat als de jongere dan geestelijk volwassen is, zo rond het 28 e levensjaar(!) er dan een bult schuld en ellende weggewerkt moet worden.
Een wat veiliger kader voor kinderen en jongeren zou geen overbodige luxe zijn, het door schade en schande wijs worden kan je jeugd erg bederven.
Dat is wat goede ouders pogen te voorkomen.
Levendige kinderen zouden misschien toch ook eens wat tijd uit moeten trekken om dingen echt met hun ouders te bespreken, deze zullen welwillend de kinderen kunnen helpen hun snelle verandering in goede banen te leiden.
Zij hebben immers vaak zelf door schade en schande bijgeleerd! Slimme kinderen profiteren daarvan.