Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom kunnen sommige planten/bomen wel bladeren vast houden in de winter en andere niet?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Biologie
1.2K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Winterharde planten bezitten een mechanisme dat, wanneer het koud wordt of de dagen korter worden, er voor zorgt dat suikers worden opgelost in het water van de cellen. Dit leidt tot veranderingen in de stofwisseling van winterharde planten: een winterslaap of rustpauze. Daarom smaken kool en spruiten zoeter wanneer de vorst erover is geweest. De suiker dient hier als antivries.
Sommige planten onttrekken ook nog eens water aan hun cellen, ze drogen zichzelf uit. Daarom zien rododendrons er bij vorst zo uitgedroogd uit, met krullende bladeren.
Om die reden zijn bepaalde planten bestendig tegen vorst tot -15°C. Is de winter erg streng en zakt de thermometer lager dan -15°C, dan is het mogelijk dat plantcellen van bepaalde planten toch bevriezen: men noemt hen daarom matig winterharde planten.
Sommige planten verdragen maar liefst vorst tot -50°C.
Half winterharde planten kunnen maar beperkt het suikergehalte in de cellen verhogen.
En tropische planten kennen natuurlijk helemaal geen vorst, en hebben daarom nooit de erfelijke informatie ontwikkeld om zich tegen vorst te beschermen.
(Lees meer...)
Amadea
13 jaar geleden
De voorgaande biochemische uitleg is volgens mij helemaal correct. Wat je misschien ook wil weten, is dat het hierbij evolutionair gezien om een overlevingsstrategie gaat. In functie van de klimatologische omstandigheden is het al dan niet voordeliger om jaarlijks een "wegwerp" bladerdek te maken. Een "heavy duty"versie produceren en investeren in antivriessystemen kost een pak meer moeite. Vaak moet er dan ook in een "antidiefstalsysteem" voorzien worden, zoals stekels, gif of andere onsmakelijkheden om te verhinderen dat de dure bladeren gejat worden. Het is ook makkelijker een stevige noordwester te weerstaan als er geen "scherm" moet opgehouden worden. Vandaar dat de geharde winterknapen het meestal bij een bescheiden hoofdtooi houden. Het rendement van chlorofyl bij lage temperaturen in de winterzon is sowieso niet om warme voeten van te krijgen. Met een "wegwerp" bladerdek kan er meer in het ondersteunende houtwerk geïnvesteerd worden. En men moet het niet zo nauw nemen met vervuild voedsel; gecumuleerde rotzooi wordt samen met de zomeroutfit weggegooid. Hogere en bredere bomen kunnen met meer succes het licht stelen van zuinigere en kleinere overwinteraars. En zo uiteindelijk meer nakomelingen de wereld insturen. Tot er weer een stevige winterprik komt... survival of the fittest.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding