Waarom kwam er geen donder?

Vanacht onweerde het heel hard. Maar na een tijdje kwamen er alleen maar constant flitsen achter elkaar, zonder donder erachter. Hoe kan dit? Zit een flits niet altijd verbonden aan de donder? Of hoorde ik de donder gewoon niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet alle bliksem raakt de grond, in sommige onweersbuien bijna helemaal niet. Er zijn dan ontladingen alleen hoog in de wolken. Dezen geven vaak veel meer licht, zoals vannacht, dan de bliksem die lager zit. Een onweersbui zit heel hoog, hoe zwaarder de bui hoe hoger vaak de wolkentoppen. Vanuit de wolken toppen gaat het licht van de bliksem veel verder weg!! Soms is het zo ver weg, dat je daar de donder niet meer hoort. Zo extreem als vannacht komt niet zo veel voor. Hier in Zeeland hadden we iedere 2 sec. een ontlading en het licht van de bliksem was zeer spectaculair. Vlak bij ons huis sloeg de bliksem in, bij de buren ging de aardlek schakelaar er uit en bij ons de telefoon. Verder geen schade.

hoogst waarschijnlijk was het onweer te ver weg. natuurlijk zit de donder verbonden aan de flits, maar zoals iedereen weet: geluid vervaagd. het heeft geen constante frequentie. voorbeeld is een echo. je schreeuwt en je krijgt antwoordt, maar des te verder het geluid gaat des te minder woorden je hoort.

Wetterleuchten... Een Nederlands woord is er niet echt voor... Het licht komt van heel ver en dat wordt onder de wolken door weerkaatst naar heel ver weg... Zo ver dat het geluid verwaaid en verstrooid is voordat het jou zou kunnen bereiken... vandaar...

Donder en bliksem gaan altijd samen. Zit je recht onder de bui, dan hoor je de donder als gigantische knallen. Ben je verder weg, dan hoor je gerommel. Ben je nog verder weg, dan neem je alleen de flitsen waar en hoor je niets.

Bronnen:
http://www.rtvutrecht.nl/programmapagina/a...

Dit noemt men in Nederland: Weerlicht

Bronnen:
http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?option=...

Ik kan me van een x-aantal (20+) jaren terug een spectaculair schouwspel van licht herinneren, waarin de bliksem letterlijk in sloeg in de hoogspanningskabel. Dit waren alleen maar lichtflitsen zonder donder... Het hele dorp om 4 uur wakker natuurlijk, want zo veel licht kon je echt niet ontgaan zijn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100