kun je in de ruimte gewoon bollen om elkaar heen laten draaien?

bv met wat knikkers een mini planetenstelseltje maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan. Neem twee knikkers, zet ze op enige afstand van elkaar, en geef ze een (enorm klein) zetje. De knikkers zullen nu om elkaar heen gaan draaien, net zoals de aarde en de maan om elkaar heen draaien. In feite zijn de aarde en de maan ook maar twee knikkers. Een tikje groter, verder is er geen verschil. Neem je een bowlingbal en een knikker, dan kun je de knikker in een baan rond de bowlingbal laten draaien. Of meerdere knikkers, en daarmee een mini-planetenstelseltje maken. Je zult je systeempje wel goed moeten afschermen van externe invloeden. Zulke kleine dingetjes raken al flink verstoord door de geringste invloed van buiten, dit in tegenstelling tot echte planeten die wel een stootje kunnen hebben. Toegevoegd na 2 minuten:   Op onderstaande Bron kun je zelf een klein planeetstelseltje maken, en kijken wat er gebeurt als je het "aan" zet.

Bronnen:
http://phet.colorado.edu/en/simulation/my-...

nee omdat ze geen aanstrekkings punt hebben om omheen te draai als je ze een zetje geeft gaan ze recht uit

nee omdat de "bol" geen zwaartekracht uitoefent op de andere object. waardoor ze niet om elkaar heen gaan draaien

Bedoel je de ruimte of bedoel je in gewichtsloze toestand? In dat laatste is dat wel eens uit te proberen met proeven. In de ruimte zijn we eigenlijk nog nooit geweest....alleen in ons eigen Zonnestelsel misschien met heel veel invloed van de Zon en van andere objecten . Ik vermoed dat Uw bollen vlug in een baan rond de zon zullen terechtkomen.....als mini-mine planetoiden. En Uw bollen zullen ook niet blijven draaien;;;want de ruimte is niet ledig...ook daar zit nog wat gas....en gas geeft wrijving....en Uw bollen zullen na een tijd niet meer draaien. .

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimte_%28ast...

Dat zal héél moeilijk worden. We hebben het dan over twee bollen met verwaarloosbare massa t.ov. de aarde. In ideale omstandigheden, wanneer je een erwt in een cirkel met een straal van 1 meter wil laten draaien om bv. een gewicht van 1 kilo dan moet je die erwt een precieze beginsnelheid geven van 0,00000876 meter per seconde in precies de goede richting. Op aarde lukt dat niet vanwege de verstorende gravitatiekracht van de aarde. Echter, wanneer je dat experiment verplaatst naar dat stuk in de ruimte tussen maan en aarde waar gewichtsloosheid heerst (ca. 0,9 x afstand maan aarde), ook daar zal de (maximale) verplaatsting van 2 meter, dit systeempje al teveel in de invloedsfeer van de aarde, dan wel de maan brengen, waardoor nog niet één omwenteling lukt. Wellicht dat ergens tussen de sterrenstelsels een gravitatie-gradiënt te vinden is die voldoende klein is om deze beweging mogelijk te maken. Maar de nauwkeurigheid waarmee de snelheid en hoek moeten worden ingesteld en überhaupt om op die plek te komen vormen een onoverkomelijk probleem.

nee veel te weinig massa, massa zorgt voor de aantrekkingskracht

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100