Werkt de zwaartekracht oneindig door?

De uitdijing van het heelal wordt geremd door de zwaartekracht. Uiteindelijk zou het heelal moeten instorten ware het niet dat sommige hypothesen/ontdekkingen luiden dat hij versnelt uitdijt. Hiervoor wordt dan vaak de kosmologische constante geïntroduceerd. Maar is het mogelijk dat de zwaartekracht niet oneindig door werkt maar dat bijv. de gravitonen allemaal zijn geremd door materie of zijn vertraagd door andere interactie zodat hun werking helemaal afwezig is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens de standaardtheorie van zwaartekracht is de draagwijdte oneindig en heeft het graviton snelheid c en massa 0 en kan dus niet geremd worden. De sterkte is omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand. Er zijn echter alternatieve theorieën die deze gegevens in twijfel trekken. Die theorieën pretenderen een betere verklaring voor de dynamica van sterrenstelsels(waardoor donkere materie overbodig wordt) of voor de versnelde uitdijing van het heelal (waardoor de vacuümenergie overbodig wordt) te kunnen geven. Uiteraard zijn deze theorieën zeer omstreden. Maar het idee dat je oppert, dat zwaartekracht "anders" werkt dan we denken en dat dat tot de verklaring van de waargenomen dynamica vormt, is dus al eerder naar vorern gebracht. In de bron (helaas niet op de nederlandse wiki) vind je verwijzingen naar diverse alternatieve zwaartekrachtstheorieën.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Modified_mod...

De zwaartekracht werkt oneindig door, maar er zijn wel 2 zaken om rekening mee te houden: - De zwaartekracht neem kwadratisch af met de afstand. Op grotere afstanden is de invloed dus zo gering dat deze verwaarloosbaar wordt. - Een zwaartekrachtveld is ook gehouden aan het maximum van de lichtsnelheid. (Wanneer de zon, op 8 minuten lichtafstand, plots zou verdwijnen dan zou het nog 8 minuten voor de aarde dat zou merken en uit haar baan vliegt) De (lege !) ruimte dijt sneller uit dan het licht. Er zijn dus uiteindelijk regionen aan de randen van die lege ruimte denkbaar welke niet bereikt worden door de zwaartekrachtvelden van de materie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100