Is de kans aanwezig dat een zwart gat een kettingreactie veroorzaakt?

Telkens als een zwart gat materie opneemt neemt zijn aantrekkingskracht toe. Ik kan me een fatale kettingreactie voorstellen waarbij de gehele kosmos of een belangrijk deel daarvan in het zwarte gat verdwijnt. vooral als het ene zwarte gat in het andere verdwijnt, zal de invloed op de omgeving sterk toenemen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stel je hebt te maken met 2 zwarte gaten. Voor het gemak zijn ze in dit gedachtenexperiment even groot en wegen ze 1 ZGM ("Zwart Gat Massa") De massa's naderen elkaar, maar zijn nog niet versmolten. De omgeving van die zwarte gaten ondervind dus de invloed van 2x1 ZGM = 2 ZGM Natuurlijk hebben de gaten invloed, maar door de enorme afstanden en snelheden slokken ze niet meteen alles op. Wat heel dichtbij komt zal wellicht verdwijnen, maar de meeste materie zal een wat gebogen baan krijgen of misschien wel in en echte baan om het gezamenlijke zwaartepunt heen gaan draaien. So far, so good. Nu gaan beide gaten versmelten. Het nieuwe gat is een optelsom van de oude twee: 1 ZGM + 1 ZGM = 2 ZGM In de nieuwe situatie ondervind de omgeving van die zwarte gaten dus nog steeds een invloed van 2 ZGM Er is dus niets veranderd !!! Alleen in de directe omgeving van die zwarte gaten is er wat veranderd, maar op de kosmische schaal is dat zo'n klein gebied dat het bijna verwaarloosbaar is. Ondertussen is het uitdijen van het heelal wél door gegaan en zijn de onderlinge afstanden tussen materiedeeltjes groter geworden en hun onderlinge aantrekkingskracht dus kleiner. De kans dat de hele kosmos wordt opgeslokt is dus niet waarschijnlijk. Natuurlijk zal met het verstrijken van de tijd steeds meer materie opgeslokt worden door zwarte gaten, en omdat eenmaal gevangen materie niet meer ontsnapt zal een steeds groter deel van de materie in een zwart gat gevangen raken. Maar de totale hoeveelheid massa blijft gelijk. En die totale hoeveelheid is niet in staat gebleken het uitdijen van de kosmos tegen te houden, dus dat zal ook niet gebeuren wanneer alle materie ooit eens door zwarte gaten opgeslokt zou zijn.

Vergeet niet de letterlijk astronomische afstanden tussen de elementen van de kosmos. De hele kosmos zal echt niet zomaar in een zwart gat verdwijnen. Interessant in dit verband voor jou is misschien wel een "Black hole merger", een situatie waarbij twee zwarte gaten samenvloeien tot één. (zie bijgevoegde link naar youtube animatie). Overigens is jouw idee van samenballen van de kosmos helemaal niet vreemd, lees hierover meer in de theorie van "de big crunch", die gevormd werd als tegenhanger van de theorie van de "big bang". (2e link)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Big_Crunch
https://www.youtube.com/watch?v=GVds0q0y5RM

Materie in het heelal staat verder van elkaar verwijderd dan je denkt. 100 lichtjaar is in heelalmaat vlak naast de deur. Aangezien de zwaartekracht niet alleen recht evenredig is met de massa maar ook omgekeerd evenredig met de afstand mag je ervan uitgaan dat een zwart gat alle materie bevat die het kon aantrekken, en alle overige materie buiten diens bereik ligt. Het zwarte gat zal dus onder normale omstandigheden niet exponentieel in massa toenemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100