waarom loopt de stofstaart van een komeet achter de komeet aan?

In principe beweegt een komeet ten opzichte van zichzelf niet. Ten opzichte van de aarde en de zon en andere planeten uiteraard wel. Maar deze staan niet met elkaar in contact anders dan door lege ruimte en zwaartekracht. Immers snelheid is relatief. Ook ondervind de komeet zelf geen wrijving.
Waarom gaat het gas en stof wat in principe vanuit de komeet alle kanten opgaat dan achter de komeet aan? Zou het niet een uitbreidende bol in alle richtingen moeten zijn?
Ik heb het hier dus niet over de plasma staart die onder invloed van de zonnewind van de komeet afgeblazen wordt in tegenoverliggende richting van de zon.

Toegevoegd na 16 uur:
Nogmaals: Ik heb het hier niet over de plasma staart die onder invloed van de zon van de komeet afgeblazen wordt in tegenoverliggende richting van de zon!

De komeet beweegt zich in een vacuüm en spint en tolt. Op diverse plekken in het oppervlak raken stofdeeltjes los en schieten dus in de richting waarin ze toevallig losraken. Deze zouden mijn inziens die kant op moeten blijven gaan en hun snelheid ten opzichte van de komeet vasthouden.

Dit doen ze niet. Ze slepen achter de komeet aan, die dus wat hen betreft niet in een specifieke richting beweegt.

Waarom?

Toegevoegd na 16 uur:
Even een afbeelding toegevoegd van hale bob. Duidelijke zichtbaar zijn de twee staarten (de plasma staart die met de zonnewind mee gaat, en de stofstaart die de komeet in richting volgt)

Weet jij het antwoord?

/2500

De komeet beweegt ten opzichte van de zonnewind en het zonlicht. De fotonen van de zon hebben genoeg impuls om de stofjes af te remmen, maar de impuls is niet voldoende om de komeet merkbaar af te remmen. Het zonlicht is ook verantwoordelijk voor het losmaken van klein materiaal van de komeet, doordat het frontoppervlak van de komeet wordt opgewarmd. Vervolgens remt het zonlicht dus ook deze moleculen nog af, waardoor de staart van de komeet altijd van de zon afstaat, behoudens optische verschijnselen, door de bewegingen van de Aarde ten opzichte van de komeet en zijn staart. Toegevoegd na 17 minuten: De gassen die van de komeet afkomen breiden zich natuurlijk ook uit naar voren en naar de zijkanten van de komeet, daarom is de staart ook veel breder dan de komeet. De komeet is alleen wel erg koud bij binnenkomst zodat de middelbare snelheid van die gassen niet zo hoog is. Literatuur geeft toch nog oppervlaktetemperaturen van 200 tot 350 K als de komeet dicht bij de zon is, dus snelheden van tot 0.5 km/s zijn wel aannemelijk, en in de tijd dat een komeet zich door het zonnestelsel beweegt zal het gas zich dus flink uitbreiden, waardoor de coma vaak volumineuzer is dan de zon.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100