zijn er melkwegstelsels die zó ver staan dat het licht nooit de Hubble zal bereiken?? (ivm de nieuwe deep field foto en groter worden van t heelal)

kortom, kunnen nog verder kijken dan 15 miljard lichtjaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens dat ik ergens las heeft men goede hoop om met de opvolger van Hubble nog verder te kunnen kijken nl.men hoopt het allereerste licht te kunnen waarnemen.

We kunnen volgens professor Vincent Icke, sterenkundige, 13,2 miljard jaar terug kijken in de tijd. De leeftijd van het heelal is volgens hem 13,7 miljard jaar. Op 27 september gaf hij uitleg hierover in De Wereld draait door.Zie de link en het onderdeel van DWDD waarin de gepubliceerde foto door de Hubble gemaakt ter sprake komt en waarin Vincent Icke uitleg geeft over deze moeilijke materie. Toegevoegd na 2 minuten: sorry tikfout: sterrenkundige

Bronnen:
http://omroep.vara.nl/media/186791

Je vraag bestaat uit twee delen. Ten eerste, kunnen we verder kijken dan de Hubble nu kan? Nee, nog niet. Technici werken echter aan nog betere ruimtetelescopen dan de Hubble, en hopen daarmee ooit, tot in de ontstaansperiode van het heelal te kunnen kijken. Een van de technische uitdagingen is, om de scherpte van de ruimtetelescoop zodanig te verbeteren (kan momenteel eigenlijk alleen maar door de diameter van de telescoop te vergroten) dat het inderdaad mogelijk is, om op zo'n afstand nog voldoende waar te nemen om er iets mee te kunnen doen. Ten tweede, het heelal wordt telkens groter, ontsnapt het beeld dan aan ons waarnemingsvermogen? Nee. De uitdijing van het heelal gaat aanmerkelijk langzamer dan de snelheid van het licht en het is dankzij de lichtsnelheid, dat we zo ver in de tijd terug kunnen kijken.

Zoals al opgemerkt, zullen we met de James Webb ruimtetelescoop niet verder, maar wel scherper kunnen kijken. Waarom niet verder? Omdat we tevens terugkijken in de tijd, en als we verder dan 13,2 Mj kijken (bij een leeftijd van 13,7 Mj voor het heelal) dan kijken we dus naar een periode dat het heelal nog geen half miljard jaar oud was. In die periode waren er nog geen sterrenstelsels die licht gaven. Daarom wordt deze periode wel de "dark ages" van de kosmos genoemd. Is er hoop dat we ooit verder kunnen kijken? Ja, want dat kunnen we al. Alleen kijken we dan in het microgolfgebied van het spectrum. Daarvoor zijn andere satellieten geschikt, zoals de COBE en de WMAP. We zien dan de kosmische achtergrondstraling, die zo'n 300.000 jaar na de oerknal vrijkwam, en dus practisch 13,7 Mj oud is. Sterrenkundigen willen natuurlijk graag meer weten over die "dark ages". Wat gebeurde er tussen het vrijkomen van de microgolfstraling en het ontstaan van de eerste sterrenstelsels? Ze zijn vast bezig te bedenken hoe je dat zou kunnen aanpakken. Misschien wordt er nog een heel nieuw type satelliet voor bedacht. Maar met de Hubble gaat het niet lukken. Kunnen we dan ooit verder kijken dan 15 Mlj? Theoretisch wel, want er zullen steeds nieuwe sterrenstelsels aan de horizon verschijnen. Als we nog twee miljard jaar wachten, dan zal het heelal 15,7 Mj oud zijn en zullen de verste zichtbare sterrenstelsels op 15,2 Mlj staan. Maar of de Hubble dan nog steeds bestaat...? Toegevoegd na 8 uur: Sorry overal waar M staat moet het G zijn. M = mega = miljoen G = giga = miljard

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kosmische_ach...

Tijdens de oerknal is er een korte periode van inflatie geweest waarbij de ruimte sneller expandeerde dan de lichtsnelheid. Dit kan omdat het om ruimte en niet om deeltjes of golven gaat die wel gebonden zijn aan de lichtsnelheid als maximum. Deze inflatie theorie verklaard een aantal problemen die anders in de oerknal zouden optreden (zie hiervoor de link). Maar deze inflatie theorie betekent ook dat het voor ons zichtbare heelal maar een fractie is van het hele heelal. Dus er zijn veel meer sterrenstelsels die wij niet kunnen zien en nooit zullen gaan zien dan dat we zien.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Inflatie_(kosmologie)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100