Stel een foton vertrekt op 2012 uit een ster op 100 lichtjaar afstand van de Aarde en reist in onze richting. Wanneer arriveert die foton op Aarde?

Voor deeltjes die met de lichtsnelheid voortsnellen gelden volgens Einstein andere natuurkundige wetten. Je weet wel: als je een uur met hoge snelheid door de (tijd)ruimte reist dan kom je later dan een uur terug op Aarde. Bijvoorbeeld, jouw tweelingbroer is ouder dan een uur dan jij geworden. Maar wat betekent dat voor onze foton? Komt die in 2012 op Aarde aan? Of is dat veel later? Of juist veel eerder? Is die al gearriveerd voor dat die vertrok?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een lichtjaar is de afstand dat licht in een jaar aflegt, als de ster 100 lichtjaar ver weg staat, doet het licht er dus 100 jaar over om de aarde te bereiken

Het foton komt na honderd jaar aan. Dat is wat een onafhankelijk waarnemer constateert. Voor het foton is er geen tijd verstreken. Bij een foton staat namelijk de lokale tijd stil. Dat is de consequentie van de speciale relativiteitstheorie. Om die reden heeft een foton ook geen rustmassa. Als het namelijk wel een rustmassa zou hebben dan zou het niet met de lichtsnelheid kunnen reizen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Foton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100