Waarom leverde een zonsverduistering het bewijs voor Einsteins relativiteits theorie?

Volgens "Know how" (2-12) leverde een zonsverduistering in 1919 het bewijs voor Einsteins relativiteitstheorie. Wat bewees dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aanvankelijk had Einstein zich vergist in de afbuiging door zware lichamen en had hij verwacht dat de afbuiging van de ruimte overeen zou komen met een Newton-achtige verklaring waarin een foton wordt afgebogen. Zijn Algemene Relativiteitstheorie op de juiste wijze toegepast levert echter een twee keer zo grote afbuiging op. Toen men dat realiseerde bedacht men (Eddington meen ik) dat het dus mogelijk was door zeer nauwkeurige metingen tijdens een zonsverduistering beide theorieën te testen. Er werd daarom een expeditie op touw gezet om dit soort metingen te doen bij de eerste zonsverduistering. De metingen waren redelijk goed en vielen uit in het voordeel van de Algemene Relativiteitstheorie. Dit was dus de eerste echte voorspelling die getest kon worden van deze nieuwe en controversiële theorie.

De relativiteitstheorie zegt dat de ruimte zelf gekromd is en dat dit aangetoond kan worden omdat lichtstralen die langs een zwaar lichaam gaan als het ware afgebogen worden. De zon is een zwaar lichaam. Tijdens een zonsverduistering kun je de positie van de sterren meten die dicht bij de zon staan en die je normaal dan niet kan zien. Zoals de theorie voorspelde was de positie precies zoveel verandert als de theorie voorspelde.

Bronnen:
http://wetenschap.infonu.nl/natuurkunde/94...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100