Als je sneller dan het licht verplaatst.....

Als je sneller dan het licht verplaatst, dan kun je in de "toekomst" kijken zeggen ze. Als je je dan sneller dan het licht verplaatst, zie je dan alles achter je terugspoelen? Zou je dan bijvoorbeeld mensen achteruit zien lopen? Ik weet dat dit in de theorie niet kan, maar stel dat...

Weet jij het antwoord?

/2500

het is onmogelijk om ''sneller'' dan het licht te gaan. maar als je licht snelheid maakt dan gaat de tijd om je heen niet terug maar alleen langzamer. bijvoorbeeld als je met een vliegtuig met licht snelheid om de wereld gaat en dat acht jaar lang, dan heeft het binnen dat vliegtuig maar vier jaar voorbij.

Wanneer 2 mensen of dingen van elkaar af of naar elkaar toe bewegen is het altijd zo dat de tijd niet meer gelijk loopt. De ene persoon ziet dat de ander sneller beweegt en praat, die ander ziet juist dat die ene langzamer loopt en praat. Dit effect vindt ook bij lage snelheden plaats, alleen is het effect dan zo verschrikkelijk klein dat je het niet merkt. Computers in satellieten die om de aarde heen cirkelen moeten geprogrammeerd worden om rekening te houden met dit effect. Je zou kunnen zeggen dat als je op of voorbij de lichtsnelheid zou reizen, de tijd van de anderen stil staan ten opzichte van jou tijd. Maar heb niet te veel hoop: jou kalender en horloge lijkt voor jou normaal te lopen. En om je hoop helemaal de grond in te boren: het is onmogelijk, alleen zoiets als 5% van de lichtsnelheid is in de verre toekomst heel, heel misschien mogelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100