Verwoestijning: Minste kans is zeker voor Italië …Italië is doorgaans zeer vruchtbaar ….wat minder in het Zuiden en op Sardinië en Sicilië
Spanje heeft al verschillende halfwoestijnen : net over de Pyreneeën (Ejea de Los Cabbaleros –Jaca ) en ook het zuidoostelijk binnenland is zeer droog.
Turkije heeft de grootste kans op verwoestijning ,maar dat geldt niet voor de valleien en het kustgebied . De reden van die verwoestijning is 100% de schuld van de mens : verkeerde landbouwtechnieken en overbegrazing van de bergflanken , maakt dat alle goeie grond door regen wordt weggespoeld en zodoende een kale woestijnachtige bergflank overblijft . Ook de zoutsteppen die er veel zijn ,worden zoutpannen ,waar nog nauwelijks iets groeit.
Griekenland heeft geen kans op verwoestijning , maar heeft wel een zeer complex systeem van winden …zo kan het op de ene kant van een helling kurkdroog zijn en op een andere nat.
Voor alle vier de landen geldt dezelfde platentektoniek : Afrika duwt tegen Europa met als gevolg de Pyreneeën , De Alpen , De Kaukasus en in mindere mate de Sierra Nevada , Appenijnen en de Pindus. In Italië zijn de vandaag de dag de tektoniek en breuken het best merkbaar door een zestal actieve vulkanen . Maar ook de oostflank van het Iberisch schiereiland heeft complexe breuken . In Turkije en Griekenland zijn het vooral de aardbevingen die recent op plaatverschuiving naar het Noorden wijzen. De vulkanen in die twee laatste landen houden zich voorlopig koest …..maar vergeet niet dat één van de grootste vulkaanuitbarstingen ter wereld plaats vond in Griekenland : Santorini , Nyseros
Toegevoegd na 17 minuten:
Eigenlijk een beetje rare vraag , want verwoestijning heeft totaal niets te maken met tektoniek.
Toegevoegd na 26 minuten:
De verschuiving van de platen naar het Noordoosten gebeurt zeer traag (ongeveer 3 cm per jaar) en gebeurt over het algemeen genomen vrij gelijkmatig.
Dat is net hetzelfde voor onze contreien....zo zal Brussel binnen 10 miljoen jaar ongeveer liggen waar Keulen nu ligt.