Waarom wordt op vliegvelden de Portugese stad Porto Oporto genoemd?

Ik heb iemand van Portugese afkomst gesproken, die vond dat nergens op slaan.

Toegevoegd na 9 minuten:
Kan het zijn, dat dat komt, omdat er nog een andere plaats op aarde is met de naam Porto, waar een vliegveld is? Ik heb laatst een reportage gezien over in Zeist wonende Molukkers die een bezoek brachten aan de Molukse plaats Porto.

Weet jij het antwoord?

/2500

Porto is de Portugese naam, Oporto is de Engelse naam. Zie: http://www.golisbon.com/portugal/cities/porto.html

De oorspronkelijke naam van de stad is Oporto, en hij is zo genoemd omdat het ''haven' betekent. Maar door het ontstaan en de populariteit van de wijnsoort port is die naam later in het gewone taalgebruik gewijzigd in Porto. De havenstad is dus de wijnstad geworden. De officiële naam is echter nog altijd Oporto, en voor een luchthaven is dat natuurlijk ook een betere naam.

Beide namen worden gebruikt, maar zeer waarschijnlijk wordt Oporto gebruikt om iedere verwarring met een andere plaats uit te sluiten. Ik kijk net in de index van mijn atlas en er zijn sowieso al 3 plaatsen met de naam Porto: in Brazilie, in Frankrijk en in Portugal. Daarnaast is er een oneindige waslijst plaatsnamen met Port of Porto als onderdeel van de plaatsnaam, b.v. Porto Azzurro, Porto do Son, Porto Cristo, enz, enz. Het is dus niet zo vreemd dat ze Oporto gebruiken: voor iedereen duidelijk dat dat Porto in Portugal is. Daarnaast is het ook niet zo vreemd dat één en dezelfde plaats onder meerdere namen bekend is, wij hebben dat in Nederland ook (Den Bosch/, 's-Hertogenbosch, Den Haag/'s- Gravenhage).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Porto_(stad)
Wolters- Noordhoff Wereldatlas

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100