Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Moet je de Studenten OV terugbetalen als je je studie niet afrondt?

Ik vroeg me af als je een studenten ov aanvraag, en daar zes maanden gebruik van maakt bijvoorbeeld. En na zes maanden stop je met je studie, moet je dan iets terugbetalen omdat je de studie niet heb afgemaakt?

4 jaar geleden
38.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Moet je de Studenten OV terugbetalen als je je studie niet afrondt?
Ja: _in veel gevallen_ moet je dan wél terugbetalen.

“Lening of gift?
-- Voor mbo 1 of 2 is het studentenreisproduct gratis.
-- Doet u mbo 3 of 4, óf studeert u aan hbo of universiteit? Dan is uw studentenreisproduct een lening (€ 95,51 per maand in 2019). Als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt, wordt uw reisproduct een gift. U kunt er daarom ook daarom ook voor kiezen om uw reisproduct niet op te halen.
U krijgt geen extra geld als u ervoor kiest uw abonnement niet op te halen.”
https://www.duo.nl/particulier/ov-en-reizen/index.jsp

Het studentenreisproduct is dus alleen bij mbo 1 of 2 sowieso een gift. Een gift hoef je niet terug te betalen.
In alle andere gevallen is het eerst een lening, die vroeg of laat terugbetaald dient te worden, tenzij je binnen 10 jaar je diploma behaalt (dán wordt het alsnog een gift).
(Lees meer...)
4 jaar geleden
VraagAntwoord66
4 jaar geleden
Dit klopt niet helemaal. Als er vóór 1 februari is uitgeschreven (en de studiefinanciering is stopgezet), hoef je niets terug te betalen. Je valt hiermee in de 1 februari regeling. https://duo.nl/particulier/opleiding-stoppen-of-wijzigen/stoppen-in-je-eerste-jaar.jsp#
Bordensteker
4 jaar geleden
Dank voor deze correcte en noodzakelijke aanvulling! Het letterwoord ‘duo’ komt van D.U.O. (Dienst Uitvoering Onderwijs) maar ‘duo’ is eigenlijk een voorvoegsel, aangevend dat iets tweeledig is, maar in dit geval verbaast het me toch wel dat de website van die dienst met dubbele tong spreekt.
Ik heb ze intussen in hun website-tevredenheidsonderzoek meteen (en op twéé plekken) op deze omissie gewezen.
Als je de logische stappen neemt vanaf de homepage van DUO kom je die 1 februariregeling niet tegen:
https://duo.nl/particulier/ > https://duo.nl/particulier/ov/index.jsp > https://duo.nl/particulier/studentenreisproduct-stopzetten.jsp Zelfs door naar de voorwaarden op https://duo.nl/particulier/ov-en-reizen/index.jsp te gaan kijken vind je die 1-februariregeling niet! Ik zie dat er intussen een minnaar is die het nóg beter weet. Roept u maar!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding