Welk instantie weegt zwaarder, psycholoog of examencommissie?

Een kleine uitleg, heb de afgelopen jaren (met name het afgelopen jaar) veel last gehad van mijn verleden, mijn psycholoog heeft de voorlopige diagnose van PTSS gesteld, hij heeft mij doorgestuurd naar een specialist. Nu hebben mijn schoolresultaten zwaar geleden onder mijn persoonlijke problemen, dus heb ik met mijn decaan overleg gehad hoe dit te redden is.

Het probleem ligt nu hier; de examencommissie van mijn school eist een professional die een soort 'doktersverklaring' aflevert (in dit geval de psycholoog) waarin duidelijk naar voren komt dat mijn slechte schoolresultaten het gevolg zijn van mijn persoonlijke omstandigheden. Mijn psycholoog weigert deze te leveren, hij beroept zich op zijn plicht tot geheimhouding.

Nu is mijn vraag, wie heeft gelijk? En waar kan ik mij op beroepen wanneer de instantie die ongelijk heeft moeilijk gaat doen? Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zie een soortgelijke situatie online staan waarbij een leerling i.v.m. ziekte zijn SO heeft gemist. School eist een doktersverklaring en de dokter wil alleen maar een briefje geven waarin staat dat de leerling langs is geweest maar niet waarvoor. Dat vind de school onvoldoende. Waarop de arts een ander briefje mee geeft met een duidelijke uitleg waarom de verklaring niet word afgegeven en hoe de school daarin moet handelen. Toegevoegd na 2 minuten: Als antwoord op je vraag. De Psycholoog weegt zwaarder. De school wil bewijs wat jij niet KAN leveren, en de arts niet MAG leveren. Dat is de wet. Dus als de school het toch wil hebben zullen ze zelf een onafhankelijke arts moeten inhuren. Willen ze dat niet. Dan moeten ze ook niet zeiken en jou in het gelijk stellen.

Bronnen:
https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/pra...

U vermeldt niet welk verzoek u bij de examencommissie hebt ingediend en wat de examencommissie in uw geval moet beoordelen. Gaat het om een vrijstellingsverzoek, verzoekt u om meer tijd mogen gebruiken voor het examen, of een gedeeltelijk examen afleggen. In ieder geval geen verzoek om hogere cijfers te krijgen dan de cijfers die er voor staan, dus bijvoorbeeld een afgelegd examen hoger te laten waarderen dan wat het werkelijk waard is. De Examencommissie van de Erasmus school of Law bv. vragen bij verzoeken om vrijstellingen altijd medische verklaringen. Die dienen dan per post te worden verzonden of te worden overhandigd aan de Examencommissie. Maar nu: De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst (KNMG) zegt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiënt. Hooguit een korte verklaring op eigen verzoek van de patiënt. Er blijft een scherpe grens tussen de behandeling en een beoordeling of u voor bepaalde uitzonderingen in aanmerking komt. Daarnaast is uw behandelend arts vaak niet op de hoogte van de criteria die worden gehanteerd voor het al dan niet toewijzen van bepaalde uitzonderingen. U kunt zich voor de noodzakelijke beoordeling wenden tot een arts waarbij u niet onder behandeling staat. De Examencommissie kan eventueel een arts aanwijzen. De door u gekozen of aangewezen arts kan met uw toestemming ook feitelijke informatie over uw gezondheidstoestand bij de behandelend arts opvragen en deze informatie bij de beoordeling betrekken. Het verzoek van de Examencommissie weegt zwaarder, de artsen mogen weigeren om een verklaring af te geven, al helemaal als u niet wilt dat er een verklaring wordt afgegeven. De Examencommissie beslist uiteindelijk of uw verzoeken wel of niet gehonoreerd worden, en als zij die beslissing alleen maakt op grond van het tonen van Medische Verklaringen, dan zit er niets anders op dan deze te overleggen. Hoe u dat doet en of u dat wel of niet doet, beslist uzelf.

Bronnen:
http://www.esl.eur.nl/onderwijs/tentamens_...
https://www.huisartsenijsselmuiden.nl/FAQm...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100