Kan ik stufi door laten lopen?

Hallo,

Ik heb een dringende vraag. Door problemen in mijn gezin en depressiviteit ben ik waarschijnlijk niet in staat om dit jaar mijn bsa (eerste jaar bestuurskunde) te halen. Ik zal dus van de opleiding gegooid worden. Ik zal een andere studie in deze stad of en andere studie in een andere stad moeten zoeken. Probleem is dat ik op kamers zit en mijn stufi + aanvullende lening (+OV) nodig heb om mijn veel te dure kamer (jaarcontract) te kunnen betalen, ook als ik fulltime ga werken. Ik kan helaas niet van die kamer af, voel me zelf zo dom dat ik dit contract heb getekend, waardoor ik nu in flinke problemen zit, wat mijn depressie alleen maar vergroot. Kan ik, ondanks dat ik feitelijke gestopt ben met mijn studie, mezelf ingeschreven laten staan op de universiteit (en dus jaar recht op stufi verspillen, wat ik nu gewoon nodig heb) en dus stufi kunnen blijven ontvangen? Dan kan ik mijn kamer ten minste betalen en kan ik volgend jaar een frisse start maken met een andere studie in een andere stad.

Toegevoegd na 51 minuten:
In principe wil ik nu eigenlijk niet meer doorgaan met mijn studie wegens depressie en omdat het me op dit moment studieachterstand enorm is. .

Vraag is dus eigenlijk, kan ik tot september ingeschreven blijven staan, niet meer naar universiteit gaan en colleges te volgen en toch stufi ontvangen.
ik weet het, het is een complex probleem :-(

Weet jij het antwoord?

/2500

Hier kan kort op geantwoord worden. Je hebt rechts op 2 maand overbrugging. Ikzelf heb ook van opleiding "moeten" veranderen en na 1 telefoontje (naar duo) was het duidelijk. Jij kunt voor deze en andere.vragen ook contact op nemen met duo. Toegevoegd na 57 minuten: Nee, dat kan dus niet. Zou voor iedereen wel erg makkelijk zijn.

Je kan bij bepaalde omstandigheden, zoals ziekte bijvoorbeeld, uitstel krijgen om je BSA alsnog te halen en/of vrijstelling ervoor krijgen, waardoor je alsnog kunt doorgaan met je studie en je dus stufi kan blijven ontvangen. Het is alweer wat jaren geleden, maar ik heb zelf voor mijn universitaire studie in het eerste jaar vrijstelling voor het BSA gekregen, waardoor ik mijn studie mocht vervolgen en kreeg 6 maanden extra toegevoegd aan de totaaltijd van mijn studie. Mijn stufi liep dus gewoon door en ik kreeg 6 maanden extra stufi voor de totale studie. Hiervoor moest ik wel enkele malen op gesprek bij geloof ik een decaan. Ik weet niet zeker, maar ik geloof dat ik wel ook een verklaring van de huisarts moest overleggen. Wellicht kent je huisarts je situatie al, anders zal je bij hem/haar langs moeten en je klachten moeten bespreken, dan zal de verklaring zal dan geen probleem zijn. Bovendien kan je huisarts je dan sowieso misschien helpen bij je depressiviteit? Heb je op je studie geen mentor of studiebegeleider bij wie je kan navragen of je ook in aanmerking kan komen voor zo'n vrijstelling of uitstel? Bij mij ging het toen ook om een periode van veel stress en depressiviteit. Ik ben uiteindelijk op een later tijdstip wel alsnog met de studie gestopt om andere redenen, maar hoef hierdoor minder terug te betalen van dat eerste jaar.

Dit verschilt per universiteit. Over het algemeen is het zo dat zolang jij keurig het lesgeld blijft betalen, je ingeschreven staat bij de universiteit en dus recht hebt op studiefinanciering. Je zult de regels bij jouw universiteit even moeten doorzoeken wat voor hun aanleiding zou kunnen zijn om jou vervroegd uit te schrijven. Overigens verwacht ik dat alleen het bindend studieadvies voor uitschrijving of blokkering van herinschrijving zal zorgen, dus als dat pas in de zomer uitgebracht wordt dan zit je veilig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100