Als je niet over gaat door een onvoldoende, zou de docent dan het cijfer een beetje mogen vehogen?

Ik heb 0,3 hoger nodig om over te gaan...

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit zou kunnen,maar dan zal de docent wel eerst naar je andere punten kijken en ook rekening houden met je inzet in de klas.Vaak wordt ook nog eens overlegt met je andere docenten.

Neen, dan pleegt de leerkracht fraude. Daar de overgangstoetsen tegenwoordig gekoppeld zijn aan het examen moeten ze dus voldoen aan landelijke richtlijnen, wijkt een leerkracht opzettelijk van deze regels af door jouw cijfer onterecht op te hogen pleegt deze examenfraude.

Gelukkig niet. Dit zou namelijk betekenen dat een slechte prestatie optisch verbeterd wordt. Dan ga je naar de overgangsnorm toerekenen en gaat iemand ten onrechte over. Zo wordt de beruchte zesjescultuur gepromoot (de "troostvoldoende"). Wat wel eens gebeurt -ook slecht- is dat de norm van een proefwerk voor iedereen wordt "bijgesteld" als het door een meerderheid slecht gemaakt is. Om het soort fraude waar jij over schrijft te voorkomen, worden in het examenjaar de schoolexmencijfers al doorgestuurd voordat de schriftelijke examens beginnen. De normen voor de schriftelijke examens zijn enkele jaren geleden al strenger geworden. Er waren namelijk slechte scholen die de schoolexamens zo gemakkelijk hadden gemaakt dat ze een vol punt of meer boven die van de schriftelijke examens uit kwamen. Zo kon je het diploma iets te gemakkelijk behalen. Gelukkig zijn die tijden voorbij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100