Kun je beter je studieboeken na het eerste college kopen of meteen allemaal aanschaffen voor het schooljaar begint?

Ik ga de Vertaalacademie doen en zou graag meer ervaringen willen horen over überhaupt HBO studies.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Over het algemeen is het aangeraden om je studiemateriaal pas te kopen nadat je één of meerdere colleges hebt gehad. Dat komt doordat docenten of professoren lesmateriaal moeten opgeven (om administratieve redenen) aan hun studenten, zodat ze het opleidingsonderdeel (vak) goed kunnen voorbereiden. In de praktijk is het echter zo dat die boeken of syllabi veel te veel informatie bevatten of slechts een deel van de leerstof bundelen.

Bij mijn opleiding heb ik voor het eerste kwartaal van het eerste jaar de boeken gekocht. Uiteindelijk er 0 van nodig gehad. De rest van de tijd nooit een schoolboek gekocht en ook niet nodig gehad. Ik deed een opleiding in de richting ICT, dus alle informatie was ook op internet te vinden en veel relevanter. Dit kan bij jouw opleiding anders zijn. Ik zou in ieder geval oppassen dat je niet onnodig boeken koopt. Ze zijn niet goedkoop...

Wachten. Heel veel boeken worden niet of amper gebruikt, maar staan wel op de lijst. Pas vlak voor het vak echt begint wordt de studiegids meestal goed bijgewerkt. Daarnaast is de levertijd doorgaans kort. Nu al aanschaffen is pure verspilling. Ik heb nog niet gehoord dat iemand last had dat ie zijn boeken niet had gekocht vooraf, wel veel mensen die hadden geklaagd dat ze onnodig boeken kopen. Echt te vroeg nu! Zeker niet voor het hele jaar kopen. Overigens geldt dit advies voor bijna elke studie (op universiteiten in elk geval en ik vermoed ook op de HBOs). Je zult straks nog vaak genoeg tegenkomen hoevaak boeken worden voorgeschreven omdat je docent het zelf heeft geschreven, maar uiteindelijk amper worden gebruikt. Tegenwoordig is dat steeds minder, maar het wil nog weleens gebeuren. Ik zou dus wachten, nu kopen is geldverspilling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100