Waar heb je rekenen bij nodig?

Ik moet voor school deze vraag beantwoorden omdat in het eindexamen van 2013-1014 ook rekenen komt. Nu was dus de vraag: waar heb je rekenen bij nodig? (Dus zonder rekenmachine) Bij welk beroep of welke opleiding. Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Algemene kennis van het rekenen heb je nodig in het dagelijks leven. Bijv. om te kunnen controleren of je genoeg geld terug krijgt bij de kassa. Of om uit te rekenen hoeveel buxus je nodig hebt voor je tuin als je die wilt omheinen met buxus en weet dat er 6 planten per strekkende meter geplaatst moeten worden. Ik noem maar wat. Kennis van rekenen (de techniek) heb je ook nodig bij gebruik van een rekenmachine. Je moet weten welke bewerkingen je moet toepassen om de gewenste uitkomst op het ding te krijgen. Stel dat je op internet iets wilt bestellen van een Amerikaanse site. Het kost $ 100.- Hoeveel euro zou dat ongeveer zijn? Sinds de komst van de rekenmachine is het van nog groter belang geworden dat je goed kunt schatten ('rekenen in orde van grootte'). Als je 4 x 20 aanslaat op d emachine en de uitkomst is 800 moet er automatisch een bel gaan rinkelen dat dit niet kan kloppen. Kennis van hoofdrekenen blijft noodzakelijk. Kennis van rekenen is in het bijzonder nodig bij technische en financieel-administratieve beroepen. Maar denk ook eens aan de apotheker; als die niet goed thuis is in het berekenen van de mengverhouding van verschillende stoffen voor een medicijn dat nie kant-en-klaar uit de fles komt, zou je giftige drankjes kunnen krijgen.

elke dag weer kom je in situaties terecht, dat je even snel iets moet uitrekenen; in de supermarkt, thuis, op het werk etc. om dan eerst een rekenmachine te moeten zoeken, met de kans dat de batterij leeg is, werkt niet. je moet dus zelf de nodige kennis van hoofdrekenen hebben.

Wiskundige

Bij alle financiële verrichtingen die je in je leven doet, heb je rekenen hard nodig, tenzij je er van uitgaat, dat alle rekeningen die je gepresenteerd krijgt altijd correct zullen zijn.

Er zijn ontzettend veel beroepen waarbij rekenen een noodzakelijke vaardigheid is. Te veel om op te noemen, maar ik zal een aantal voorbeelden geven: alle technische beroepen winkelier / ondernemer verpleegkundige apotheker kok enzovoorts, enzovoorts Maar rekenen is iets wat iedereen moet kunnen, ongeacht beroep of functie. In het dagelijks leven word je er steeds mee geconfronteerd: als je iets afrekent in een winkel, als je gaat koken, als je wilt weten hoe lang je erover doet om van A naar B te komen, wanneer je op vakantie gaat en je budget moet bepalen, als je een feestje geeft (hoeveel drank moet ik inslaan, hoeveel mensen eten mee) enzovoorts enzovoorts. Dus rekenen is net als lezen en schrijven essentieel om je in het dagelijks leven te kunnen redden.

Rekenmachienebouwers moeten zelf kunnen rekenen voor ze dat door een machiene kunnen laten uitvoeren.

Verpleegkundigen/artsen. Zij moeten kunnen berekenen hoeveel medicijnen iemand nodig heeft en hoe sterk de concentratie van het medicijn moet zijn.

Elk beroep waar je met hoeveelheden van iets werkt. Bij technische beroepen zoals een werktuigbouwkundige moet je bijvoorbeeld weten hoeveel staal je nodig hebt in een brug. Bij financiele beroepen moet je weten hoeveel geld iets kost. Bij medische beroepen moet je weten hoeveel medicijnen iemand nodig heeft. Een glazenwasser moet weten hoeveel middel hij moet inkopen. Een tuinman moet weten hoeveel m^2 gras hij moet kopen en hoeveel bloemen er in een tuin passen. Zelfs met een rekenmachine moet je de basis van het rekenen beheersen. En hoofdrekenen is essentieel om het antwoord in te schatten en daarmee het antwoord op je rekenmachine te controleren (misschien ben je een 0 vergeten ergens en zit je er een factor 10 naast). In sommige beroepen kan het gebruik van hoofdrekenen worden omzeilt, bijvoorbeeld door vuistregels en richtlijnen voor bepaalde hoeveelheden van iets. Hoofdrekenen is heel handig om dingen in te schatten. Hoeveel tijd moet ik ongeveer per email besteden als ik 1 uur heb om 100 mailtjes op te ruimen?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100