Kunnen camereabeelden die zijn gemaakt tijdens je aanwezigheid op je werk, tegen je worden gebruikt in een ontslagprocedure?

Vooropgesteld dat je niet wist dat er werd gefilmd omdat het om een veiligheidscamera gaat?

Toegevoegd na 18 minuten:
Even voor de duidelijkheid: ingeval van diefstal of ongeoorloofd gedrag begrijp ik dat natuurlijk de beelden kunnen worden gebruikt; maar wat nu als er onduidelijkheid is over werkzaamheden wel of niet uitgevoerd, of wel of niet op tijd aanwezig of whatever.. eigenlijk bedoel ik als het bedrijf probeert via camerabeelden de werknemer er uit te krijgen...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord op deze vraag is in principe nee. Op de site die bereikbaar is via de link staat het een en ander over wat wel en niet mag met camera's. Het gebruik van camera's op de werkvloer is niet iets wat een werkgever zomaar mag doen zonder de nodige zorgvuldigheid in acht te nemen. Lees bij voorkeur ook even het stukje onder het kopje: "Camera's op het werk" in mijn bron. Camera's op de werkvloer mogen onder bepaalde omstandigheden, maar zijn per definitie een inbreuk op de privacy en die moet gerechtvaardigd zijn door belang dat het bedrijf heeft om toch camera's te gebruiken, hierbij moet het belang van het bedrijf zwaarder wegen dan de privacybelangen van de werknemer. Daarnaast moet de toepassing van camera's noodzakelijk zijn om het doel te bereiken dat de werkgever voor ogen heeft, er mag dus niet een mogelijkheid bestaan om het zonder camera's te doen. Als er dus camera's geplaatst zijn kan dat bijvoorbeeld zijn om diefstal of iets dergelijks te voorkomen of de dief op te sporen. Als er op de camerabeelden werknemers te zien zijn die bijvoorbeeld te lange pauzes houden dan is dat voorzover ik het kan beoordelen niet iets waar de werkgever op rechtmatige wijze iets mee kan doen. Mocht de in de vraag beschreven situatie een daadwerkelijke concrete situatie zijn waarbij er cameratoezicht is geweest en het zo is of er op lijkt dat de werkgever gebruik wil maken van de beelden om hier iemand op oneigenlijke gronden 'weg te werken' dan is het wel aan te raden om een advocaat te raadplegen die als specialisme arbeidsrecht heeft.

Bronnen:
http://www.iusmentis.com/maatschappij/priv...

Jazeker. Stel dat ze beelden van jou hebben waarop te zien is hoe jij een PC steelt van je werkgever, dan reken maar dat deze bruikbaar zijn. Als jij dan tegen de rechter zegt: "Ja, maar dat geldt niet, want ik toen ik de PC jatte wist ik niet dat er een camera stond.", dan denk ik niet dat deze daar vatbaar voor is.

Alleen als het gaat over een regel die je hebt overtreden tijdens je werk en je daarvoor ontslagen word. Zeg je bent werkzaam in een winkel en je jat wat mee dan mogen die beelden tegen je worden gebruikt. Maar niet als je ontslagen word om bijvoorbeeld reorganisatie dan is het niet relevant neem ik aan.

Vooral in de detailhandel, maar ook wel elders, zal in een contract of ander document vaak staan dat de werkgever, bij vermoedens van ongeregeldheden, camera's mag plaatsen zonder het personeel daarover te informeren. En ja, de beelden van zo'n camera mogen gebruikt worden in een ontslagprocedure of aangifte. In het geval dat je beschrijft weet de werknemer zelfs dat er een camera hangt, maar realiseert hij zich niet dat het ding ook echt filmt. Ik zou niet weten waarom de beelden niet gebruikt zouden mogen worden, alleen omdat de werknemer een beetje naïef is. Toegevoegd na 33 minuten: Voor de duidelijkheid: mijn antwoord gaat niet (alleen) over diefstal en andere misdrijven!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100