Mijn dyslectische dochter heeft een tegenvallende cito-score gekregen. Kan dit liggen aan de technische problemen met de Cito-luistertoets?

Schooladvies, entreetoets en cito-score lopen nu flink uiteen, de cito-luistertoets kampte dit jaar met flinke technische problemen. Dochter heeft verder zonder stress-toestanden de toets gemaakt, er is dus niets om aan te nemen dat ze door stress onverwacht laag gescoord heeft.

Ik vraag niet naar meningen of inventarisaties, maar mochten er mensen uit het onderwijs of van Cito zijn die dit signaal herkennen, dan hoor ik dat graag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Er hangt eigenlijk niets van een cito-score af. Wanneer een kind op het VWO thuis hoort, dan komt het kind daar wel. Het schooladvies weegt veel zwaarder dan een momentopname (cito). Het komt vaker voor dat leerlingen totaal anders scoren dan verwacht, dat is niets bijzonders.

Als de luistertoets een technisch probleem had, dan zullen haar klasgenoten misschien ook een tegenvallende score hebben? Een deel van de cito (in dit geval een luistertoets) kan een totaalscore naar beneden halen. Ik heb het in de praktijk alleen nog niet eerder gezien dat het van bijvoorbeeld havo-niveau ineens naar vmbo-kader zou gaan. (noem maar iets hoor) Schooladvies weegt inderdaad zwaarder dan CITO-score. Alleen sommige VO-scholen houden zich star vast aan een CITO-score. Haar leerkracht in het basisonderwijs kan dit euvel ook vermelden in het onderwijskundig rapport dat naar de toekomstige school van uw dochter moet. Misschien kunt u hier om vragen, zodat u 'iets op papier' heeft voor als het VO moeilijk gaat doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100