17 Jaar en stoppen met school met vmbo basisberoepsdiploma?

Hallo,

Ik ben Akh... Ik ben bijna17 jaar oud ik wil graag na mijn middelbare school stoppen met school en gaan werken dus over een half jaar heb ik mijn vmbo diploma die ik eerst ga afmaken en dan wil ik zsm gaan werken omdat ik moeilijk heb thuis en wil gaan werken dus mijn vraag is kan je stoppen met school als je vmbo diploma hebt gehaald en dan gewoon werken bijv. taxichauffeur worden bij mn oom de taxibedrijf ik heb gehoord van mijn leraar dat je wel kan stoppen als je 16 jaar of ouder bent. Maar op internet lees ik dat je wel kan stoppen en andere keer weer niet dus wie kan me goed vertellen of je wel of niet kan stoppen. Want voor die baan heb je alleen rijbewijs nodig en nog wat dingen maar is niet moeilijk het belangrijkste is je rijbewijs.

mvg

Weet jij het antwoord?

/2500

Helaas je moet tot je 18e wettelijk verplicht naar school toe. Tenzij je HAVO of een MBO-2 diploma hebt. Maar dat heb je beiden niet dus dat gaat niet. (ik vond school ook niets aan hoor, maar studeren is wel belangrijk, zeker in deze tijd)!

je bent leerplichtig tot je 18de maar misschien kan je een mbo opleiding BBL doen dat is werken en leren gecombineerd ,kijk maar op de site www.bblopleidingen.org/ want is erg veel en ingewikkeld om hier neer te zetten ,hoop je geholpen te kunnen hebben

Je zult eerst je rijbewijs moeten halen en daarna nog een cursus moeten volgen om echt taxichauffeur te worden. Je bent in ieder geval nog leerplichtig tot je 18e, dus tot die tijd moet je nog naar school.

De volledige leerplicht geldt tot en met het schooljaar waarin je 16 wordt, vervolgens geldt de kwalificatieplicht tot je 18e verjaardag, tenzij je een startkwalificatie hebt. Een vmbo-diploma wordt door de overheid niet gezien als startkwalificatie. Zonder startkwalificatie val je onder de RMC-wet (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten). In individuele gevallen kun je vrijstelling krijgen, als je om bepaalde redenen niet in staat bent een startkwalificatie te halen. Zo niet dan kun je twee dingen doen: proberen werk te vinden waarbij je een diploma kunt halen, of een overstap maken naar een havo- of mbo-opleiding.

Als je eenmaal taxichauffeur bent zal je vast na een tijdje toch iets anders willen doen. Het beste kun je nu Havo avondschool gaan doen.

Het is altijd het beste om toch een startkwalificatie (minstens MBO niveau 2) te halen. Je kunt dat doen door een BBL opleiding. Dus werken en leren. Dan heb je wel een inkomen (want je werkt ongeveer 24 tot 30 uur per week) en je gaat één dag naar school. Je haalt dan een diploma in twee jaar tijd. Je hebt tijdens die twee jaar een contract afgesloten met de MBO-school en je werkgever. De werkgever belooft hiermee jou op te leiden. Met het diploma wat je zo haalt kun je later beter de arbeidsmarkt op. Het maakt altijd een goede indruk. Je zou die BBL-opleiding (en werk) kunnen zoeken in de richting die je het meest interesseert. Dus bij Transport en Logistiek, of in de techniek ofzo. Vraag je decaan maar; hij of zij weet je precies te vertellen welke BBL opleidingen er zijn bij het ROC in je buurt. Als je niet naar een MBO gaat zal de leerplichtambtenaar je op een gegeven moment benaderen. Niet om je nou direct in de boeien te slaan ;-) maar wel om je te begeleiden richting een opleiding. Ik zou zeggen: zoek een BBL opleiding waar je echt iets mee wilt èn dan heb jij een leuk inkomen binnenkort èn leert voor een beroep èn haalt een diploma waar je wat aan hebt. Veel succes!

Je kunt bij de gemeente ontheffing aanvragen van de leerplicht, dit deed mijn zus ook en met succes. Echter moet je dan leerproblemen hebben en toestemming van de ouders.

als ik jou was zou ik toch nog even verder met je school gaan. Doe na t vmbo een mbo opleiding die je leuk vind en ong. 1 a 2 ja duurt. Dan kun je daarna nog altijd bij je oom werken en mocht dat niet bevallen kun je alsnog een baan zoeken die bij je op dat moment behaalde mbo diploma past. Volgens mij moet je gewoon tot je 18e naar school maar schoolpapieren zijn zo belangrijk, en met een vmbo papiertje kom je vrijwel nergens echt goed terecht.

De leerplicht is tot 18 jaar geworden. Maar stel dat je op je 18 de jaar inderdaad taxichauffeur gaat worden (wat mij erg jong lijkt op die leeftijd) ben je er dan wel blij mee met die keuze het lijkt mij dat je het maar snel doet om het huis uit te kunnen, maar niet omdat je dat nou zo leuk lijkt... je moet tenslotte nog heel lang werken... Misschien is het een idee als je dat toch gaat doen, om in je vrije tijd een cursus te gaan volgen in een richting waar je echt interesse in hebt !! Misschien is er een regeling dat je wel met 17 een paar dagen mag werken en een paar dagen naar school moet.

Je kan gaan werken en school afmaken tegelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100