Is Wizwijs een goede rekenmethode?

Mijn dochter krijgt vanaf nu op de basisschool rekenles met de rekenmethode Wizwijs. Nu sta ik nogal sceptisch tegenover allerlei 'nieuwerwetse' lesmethoden. Vooral omdat het taal- en rekenniveau van basisschoolverlaters toch al niet om over naar huis te schrijven is. Vandaar mijn vraag; meningen zijn welkom.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik (toevallig juf) ben ook sceptisch als het gaat om nieuw. Maar als ik het zo lees op de site van Zwijsen dan vind ik het er niet verkeerd uitzien. Het is waar dat de realistische rekenmethodes de plank misslaan. En Zwijsen is een degelijke uitgever van lesmateriaal. Ik ken wiswijz niet en de info op de site van Zwijsen is natuurlijk hun eigen reclame, maar de motivatie om deze methode te ontwikkelen is in ieder geval goed.

http://www.zwijsen.nl/web/VoorSchool/Rekenen/Wizwijs.htm Kijk eens op de link hierboven. Het lijkt mij wel wat. Het is leren rekenen vanuit het kind en combineert praktisch en creatief rekenen met wiskundige kennis en vaardigheden. Uitgebreid oefenen, extra aandacht voor taalzwakke kinderen enz. Mij lijkt het niet verkeerd!

De methodes uit het verleden beken achteraf ook niet te voldoen, anders zouden ze niet vervangen zijn. Ook Wiswijs zal voor en nadelen hebben. Deze methode zal zich nog moeten bewijzen, maar slecht zal ze niet zijn.

Elke reken- (of taal)methode staat of valt met de kwaliteit van de leerkracht. Goede methodes komen bij en matige leerkracht niet goed uit de verf en, bij een een creatieve, enthousiaste onderwijzer leren kinderen ook rekenen met een wat minder goede methode.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100