Moet ik een creditfactuur op een ander grootboeknummer boeken?

Mijn omzet boek ik op grootboeknummer 8000 t/m 8010. Dat is allemaal heel duidelijk. Nou moet ik een klant crediteren, maar dat kan denk ik niet op één van deze grootboeknummers. Klopt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt een creditnota op een van die nummer zetten als het om een verkoop gaat van een van die grootboeknummers. Dus als je de verkoop op een van die grb nummers hebt gezet kun je het daarop ook debiteren.

Een credit factuur is meestal een correctie op een eerder gestuurde debet factuur. Door de factuur op dezelfde grootboekrekeningen te boeken, corrigeer je daarmee ook de juiste rekeningen in je administratie. De in de creditfactuur begrepen btw mag je weer terugvorderen van de fiscus.

Het is gebruikelijk om een creditfactuur op hetzelfde grootboekrekeningnummers te boeken, maar dan met een negatief bedrag. Dus met een min-teken ervoor (of erachter, afhankelijk van je boekhoudsoftware). Dus net alsof je een gewone verkoopfactuur inboekt, maar dan met alle bedragen negatief. Dus credit op de omzetrekening (8000 t/m 8010) maar dan negatief boeken. Hetzelfde geldt voor de eventuele BTW (indien van toepassing). Ik boek een creditfactuur altijd als volgt (ik ben boekhouder): Debiteur -/- 119,00 Debet Aan omzet -/- 100,00 Credit Aan af te dragen BTW -/- 19,00 Credit Met -/- wordt dus het minteken bedoeld. Toegevoegd na 4 minuten: "hetzelfde" moet natuurlijk "dezelfde" zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100