schrijf je u en uw in een zin met een hoofdletter?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat is alleen met duits.

Dat werd wel gedaan, maar tegenwoordig hoeft dat niet meer. De taal verandert en sommige woorden worden tegenwoordig ook veel minder gebruikt. Zoals, heden, derhalve, middels, gaarne enz. Het is ouderwets.

In 'ouderwets Nederlands' werd dit wel gedaan, bijvoorbeeld wanneer de "u" in kwestie van adel was, of een andere hoogwaardigheidsbekleder. Tegenwoordig is het nog in gebruik in referentie tot God.

Vroeger was dit wel de regel. Tegenwoordig niet meer, behalve als je het over de Heer hebt.

Alleen als je de 'u' in kwestie ziet als opperwezen. Dus wel als je een brief schrijft aan het Vliegende Spaghettimonster, en niet als je een brief schrijft aan meneer De Vries.

Je moet je eigen weg daarin volgen: - je kunt het mooi vinden - naar een oudere generatie komt het beter over - ben wel consequent! - als je niet zeker bent van jezelf: voorkom het gebruik er van - ontdek hoe anderen hiermee omgaan. Succes !!!

Het hoeft niet meer maar volgens mij is het niet fout. In een persoonlijk schrijven zou ik het er van af laten hangen wat ik zelf het prettigst vind maar in bijvoorbeeld een sollicitatiebrief zou ik het met een kleine letter schrijven want dat is moderner.

Dat kan niemand je verplichten. Ook niet in brieven aan bea c.s. Ik schrijf de U altijd met hoodletters omdat ik het duidelijker vindt. Als ik zeg : " ik doe het zo , maar hoe U het doet moet u zelf weten " ., leg ik door die hoofdletter het accent op U .

Ik heb geleerd om U met een hoofdletter te schrijven, maar dat zal inmiddels wellicht hopeloos ouderwets zijn. Ik vind het toch wel "mooi" staan en benadrukken dat degene die je daarmee aanspreekt respecteert!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100