Mijn bruto loon is lager gehanteerd, mag dat?

Nou nee, antwoorde ik mezelf - in mijn vorige, ondertussen gewiste vraag - al. Maar die vraag ging niet zo vlotjes van start, haha. Dus even opnieuw.

Mijn vraag is of iemand voor mij een link van een internetsite heeft waar woordelijk vermeld staat dat het vastgestelde bruto uurloon een wettelijke overeenkomst tussen werkgever en werknemer is. En daarmee ook een vast gegeven in de loonberekening (recent gelezen, maar weet niet waar)?

En hoe ben ik tot de conclusie gekomen dat men het bruto uurloon waarschijnlijk verkeerd hanteert. Hun som tijdens mijn eerste, niet volle werkmaand:


Het aantal gewerkte uur is

4 uur / 5 werkdagen x 19 werkdagen = 15,20 uur

Je werkt 4 uur in de week.

Een week heeft 5 werkdagen.

Vanaf 07-03-2017 zijn er 19 werkdagen in de maand.


Het gehanteerde uurloon is

4 uur / 5 werkdagen x 23 werkdagen = 18,4 uur

Je werkt 4 uur in de week.

Een week heeft 5 werkdagen.

De maand maart had 23 werkdagen.


... (A) euro / 18,4 uur = .... (B) euro per uur

Je verdient .... (C) euro bruto per maand.

Op basis van een hele maand zou je 18,4 uur gewerkt hebben.


Het bruto maandloon (A) klopt contractueel.

Het gehanteerde bruto uurloon (B) klopt echter niet. 70 euro cent lager dan op de loonstrook vermeld.

Het maximaal aantal uur van de maand wordt verder gehanteerd, terwijl het bruto uurloon is gebaseerd op een gemiddeld aantal uur per maand van 17,3333 uur (10% parttime).

Dus a.u.b. een link tip!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het gaat erom of het brutomaandloon klopt. En dat doet het contractueel. Daarmee is de vraag feitelijk beantwoord. Er bestaan wel wettelijke bruto minimum maand-, -week en -daglonen. Geen wettelijke brutominimumuurlonen. Die zijn alleen maar af te leiden als bekend is hoeveel uur per week in een organisatie als fulltime geldt. Dat kan 36 uur zijn, 40 en alles ertussenin. Als iemand 20 uur in een week werkt en het contractuele brutoweekloon bij voltijd (stel 36 uur) zou eur 600.- per week zijn, dan krijgt hij 20/36 * eur 600.-. Ingewikkeldere rekenkunsten moet je er niet op loslaten. Of, bij maandloon: bruto maandloon * 12, delen door 52 is weekloon en dan hetzelfde doen. (Bedrag klopt dan niet helemaal want een jaar is 1 of 2 dagen langer dan 52 * 7 dagen). Maar dit is een verwaarloosbaar verschil op jaarbasis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100