Mijn werkgever wil mijn foto op de bedrijfswebsite plaatsen. Mag ik dit weigeren uit oogpunt van privacy?

Dit zou dan voor alle commerciële medewerkers gelden. Het argument is dat dit de band tussen klant en verkoper zou versterken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, uw werkgever mag niet zomaar uw personeelsgegevens (zoals uw naam, functie en foto) op internet plaatsen. Dit mag alleen met uw toestemming. Werknemers op internet Sommige werkgevers plaatsen bijvoorbeeld graag een aantal foto’s en cv’s van werknemers op internet, om zo een indruk te geven van de sfeer bij het bedrijf. Maar als werknemer bent u dus niet verplicht daaraan mee te werken. Doel verwerken persoonsgegevens De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) bepaalt dat uw werkgever alleen persoonsgegevens (zoals uw personeelsgegevens) mag verwerken voor een specifiek en duidelijk omschreven doel. Verder gebruik van deze gegevens, zoals publicatie op internet, moet overeenstemmen met het doel waarvoor ze verzameld zijn. Omdat plaatsing van personeelsgegevens op internet niet voortvloeit uit het doel van een personeelsregistratie, komt deze verdere verwerking niet overeen met het doel. Dit betekent dat uw werkgever toestemming moet krijgen van werknemers om hun gegevens openbaar te mogen maken. Toestemming intrekken Heeft u uw werkgever ooit toestemming gegeven om uw personeelsgegevens te publiceren, maar heeft u zich nu bedacht? U kunt uw toestemming altijd intrekken. Hiervoor kunt u de voorbeeldbrief van het CBP gebruiken. Instemming ondernemingsraad Is uw werkgever van plan persoonsgegevens te verwerken, dan moet de ondernemingsraad (or) van uw bedrijf of organisatie hiermee instemmen. De or kan uw werkgever wijzen op de voorwaarden die de Wbp stelt aan het publiceren van persoonsgegevens. Zie verder de brochure Privacy: Checklist voor de ondernemingsraad.

Bronnen:
http://www.mijnprivacy.nl/Vraag/privacy_in...

Nee, jouw werkgever mag niet zomaar jouw naam, functie en foto op internet plaatsen. Dit mag alleen met jouw toestemming. Als werknemer ben je dus niet verplicht daaraan mee te werken.

Bronnen:
http://www.mijnprivacy.nl/Vraag/privacy_in...

Ja dat mag. Een foto met naam is een persoonsgegeven en dus valt plaatsing onder Wet bescherming persoonsgegevens (alleen in een intern personeelsgidsje is het wel toegestaan maar zelfs dan mag je nog plaatsing van je foto weigeren, niet je naam). Je werkgever mag dit alleen plaatsen als jij daar toestemming voor gegeven hebt. Ik ga ervan uit dat jouw naam erbij komt te staan, gezien het doel ervan.

Bronnen:
http://www.gratisadviseurs.nl/question.php...

Ja, dat mag jij weigeren. Het portretrecht wordt in de Auteurswet geregeld. Die wet kent rechten toe aan geportretteerde personen. Bij de werkgever die een foto van zijn werknemers op de website van het bedrijf wil plaatsen komt ook het privacy aspect om de hoek kijken. De publicatie ervan kan niet zonder toestemming van de geportretteerde gebeuren.

Bronnen:
http://www.nvj.nl/rechtshulp/portretrecht

Je mag weigeren, maar misschien is werkoverleg mogelijk zodat de werkgever wel het doel haalt, namelijk persoonlijke band met de klanten en de commerciële medewerkers en dat toch niet alle foto's geplaatst worden op de website. Gezien de functie is het verzoek niet onredelijk, maar als persoon heb je ook wel recht op bescherming.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100