Wanneer mag je jezelf auteur noemen, en is auteur zijn ook een beroep?

Weet jij het antwoord?

/2500

De auteur is de schrijver of schrijfster van een boek. dus als jij een boek hebt geschreven of bezig bent met het schrijven van een boek, dan kan je je auteur noemen. auteur is trouwens geen beschermde beroepstitel, dus je mag je sowieso auteur noemen als je dat wilt. auteur zijn kun je zien als beroep als je daarmee je geld verdient.

Als jij kunt leven van de opbrengst van door jou geschreven, gedrukte en daarna verkochte boeken, dan ben je auteur van beroep. Iedereen die een boek(je) heeft geschreven, dan wel er in tekstuele bijdragen aan heeft meegewerkt, kan zich auteur noemen. Dat is geen beschermde titel.

Auteur is geen beroep. Auteur zijn betekent dat je de 'eigenaar', de geestelijke vader bent van een werk, bijvoorbeeld een artikel of een boek. Het staat op jou naam, het is van jou. Dus als je ooit een artikel hebt gepubliceerd, ben je auteur. Als je een boek hebt uit laten geven, ben je auteur. Als iemand van dat schrijven en publiceren zijn beroep maakt, is hij schrijver. Maar al die wetenschappers die regelmatig auteur of co-auteur zijn van een artikel, zijn nog geen schrijver. Ze zijn onderzoeker, en ze publiceren af en toe een artikel. Daar zijn ze dan vervolgens auteur van; het staat immers op hun naam. En een schrijver hoeft ook niet per se auteur te zijn: iemand die al jarenlang schrijft aan een boek, is schrijver. Zéker als hij dit beroepsmatig doet, dus er geen baan naast heeft. Maar als hij nog geen enkele publicatie op zijn naam heeft staan, is hij geen auteur. Overigens zijn er genoeg schrijvers die ook nog ander werk erbij doen, en dat maakt hen natuurlijk niet minder schrijver. Maar er is dus wel een belangrijk verschil tussen een auteur en een schrijver.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100