Kan een medewerker die niet om legitimatie vraagt een boete krijgen van zijn/haar werkgever??

Ik had ID van klant verkeerd gelezen en klant was nog geen 16 en kreeg dus per ongeluk wel alcohol mee.
deze was echter gestuurd door de inspectie zelf en was al 2de keer bij dat filiaal en eerste x was bij een collega en en die kreeg een waarschuwing maar nu kreeg dat filiaal een boete en de werkgever zei dat ik die boete zelf moet betalen.
de boete bedraagt €5000 en ik ben 17.

MAG DIT??????

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dit kan niet zomaar. Het filiaal krijgt de boete, niet jij. Jouw werkgever kan jou wél bij de kassa's weghalen, als blijkt dat jij je werk niet goed doet.

Dit is mogelijk aangezien jij de fout hebt begaan, natuurlijk niet met opzet ga ik van uit. Je zou je contract moeten na lezen of er iets dergelijks in staat, hier kun je namelijk voor getekend hebben. Net als bijvoorbeeld geheimhoudingsplicht, als je iets zou lekken kun je een boete krijgen. (niet in jou geval natuurlijk nu).

Nee hoor. Ingevolge het burgerlijk wetboek (7:658 en/of 7:611) ligt de verantwoordelijkheid bij de werkgever. Zelfs al zou je het wel opzettelijk hebben gedaan zou de rechter dit toch bij de werkgever neerleggen. Een werkgever in Nederland is simpelweg aangeschoten wild.

Jij werkt zeker bij de Lidl? Daar heb ik lang geleden ook gewerkt en die stuurde regelmatig mystery guests, om zo te kijken of je wel goed controleeed en oplet. Als het 1 keer fout gaat krijgen ze echt geen boete hoor...dan krijgen ze een waarschuwing. Maar nu ben je wel weer de eerst volgende keer bij de mystery guest aan de beurt, om te kijken of je nu wel oplet.

Nee, jouw baas zou dan in overtreding zijn. Het bedrijf is al eerder gewaarschuwd en moet zelf controleren of alles wel goed gaat en moet ook zijn personeel goed instrueren. Het is hun verantwoording!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100