Is het mogelijk voor een buitenlander die hier op vakantie is om camerawerk te vinden?

Mijn stiefvader die hier op vakantie is uit indonesie is professionele cameraman in indonesie.
Hij is hier op vakantie maar vraagt zich af of hij hier opdrachten kan vinden voor bijvoorbeeld om een videoclip of reclamespot of een bedrijfsvideo te maken.
Hij heeft erg veel ervaring zo heeft hij ookal gewerkt voor national geographic en vele andere.
Is het mogelijk voor hem om zoiets te doen want dan heb je volgens mij ook te maken met belasting ect.
En hoe komt hij aan een opdracht? Op internet zoeken of ergens aankloppen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe mag hij niet werken. Hij heeft, zelfs als hij zelfstandige is, een werkvergunning nodig om in Nederland te werken. Dat kan dus niet op een toeristenvisum. Het is aan de werkgever om te controleren dat dit in orde is: daarmee wil ik zeggen dat het waarschijnlijk moeilijk is om er een te vinden die het risico op boetes van de arbeidsinspectie en de belastingdienst aan zou durven. Dat gezegd hebbende, hij kan natuurlijk altijd proberen om werk te vinden. Uit je omschrijving lijkt het alsof hij werkt in het documentaire-genre. Het beste wat je kan doen is dus zoeken naar producenten die documentaires maken. Kijk hiervoor eens naar de programmagidsen (van bijvoorbeeld de publieke omroep) en zoek de producenten op. Kijk ook eens in de catalogus van het Idfa festival (international documentary festival Amsterdam) om te kijken wie de Nederlandse producties deed. Hij kan deze mensen benaderen met zijn showreel.

Er zit niets anders op dan open sollicitatiebrieven te sturen naar reclamebureaus of video bedrijven. En met zijn cv in de map langs bureaus te gaan. Hij heeft waarschijnlijk goede referenties. Vanzelf gaat er niets. Niemand kent hem.

Hij moet wel een werkvergunning hebben om in NL te mogen werken. Daarbij heeft hij een sofinummer nodig, als je in Nl werkt moet je ook hier belasting betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100