Hoeveel belasting zit er op een ontslagpremie?

Het begint erg aannemelijk te worden dat mijn werkgever van me af wil. Als deze mij een ontslagpremie (bijvoorbeeld 3 maandlonen) voorstelt. Met hoeveel belasting moet ik dan rekening houden?

Ofwel: Is een ontslagpremie extra zwaar belast ten opzichte van mijn normale loon?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ha, die Beerg; Een ontslagpremie wordt, net zoals alle vergoedingen die bovenop het normale salaris worden uitgekeerd, belast met het hoge tarief van 52%. Een vergoeding ter grootte van drie maandsalarissen is niet groot genoeg voor een stamrecht-BV, maar misschien zijn er andere mogelijkheden (lijfrentes, hypotheekaflossingen, weetikveel) die de fiscale druk wat kunnen beperken. Helemaal belastingvrij zul je het nooit ontvangen, maar je kunt soms de betaling van belasting uitstellen tot een gunstiger tijdstip. Vraag eens na bij iemand die verstand heeft van fiscale zoeken.

Nee hoor. Een ontslagpremie behoort gewoon tot de belastbare inkomsten. Je hoeft er niet meer, maar ook niet minder belasting over te betalen. Sterkte trouwens, mocht je idd ontslagen worden. O ja, nooit akkoord gaan met je ontslag, altijd protesteren, anders kan je je recht op WW verspelen.

Kijk wat vorig jaar je bruto totale jaarinkomen was en tel daar deze ontslagpremie bij op en kijk in welke schijf welk deel van je inkomen valt. Je betaalt hetzelfde percentage als vorig jaar, tenzij je *door de ontslag premie* in een hogere schaal valt, dan betaal je het hogere percentage *voor DAT DEEL dat je boven de eerdere schijf* uitkomt. Niet over de hele ontslagpremie.

Over je salaris wordt loonbelasting geheven. Je bruto jaarsalaris wordt verdeeld in 'schijven'. Voor elke schijf geldt een ander tarief (percentage). Op je brutoloon wordt de zgn overhevelingstoeslag in mindering gebracht bij de berekening van de te betalen belasting. Omdat de overhevelingstoeslag niet geldt voor alle toeslagen, eindejaarsuitkeringen en andere extraatjes, gaat daar iets meer belasting vanaf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100